Efter flertalet kvartalsrapporter där PC-marknaden tappar fler och fler kunder fortsätter trenden även under andra kvartalet 2013. Men Lenovo fortsätter överraska och bryter inte bara trenden, utan passar även på att gå om tidigare listettan HP som världens största PC-tillverkare.

Det finns många faktorer som bidrar till att konsumenter och företag köper färre persondatorer. Dagens surfplattor är billiga, lättanvända och klarar fortfarande av att leverera en kompetent, filorienterad funktionalitet, och en hel del kan även förpassas till en smartphone. Många har övergivit PC som klient för e-post eller sociala medier för att istället sköta detta helt och hållet mobilt.

Inte minst HP har haft svårt att hålla försäljningen i schack, och som följd har man nu blivit omsprungen av Lenovo som tar förstaplatsen som världens största PC-tillverkare. HP bibehåller sin förstaplats i USA, men ser man till världskartan har de tvingats lämna över stafettpinnen.

Det är en minst sagt imponerande bedrift av Lenovo. Både IDC och Gartner har granskat försäljningen av persondatorer. De rapporterar en minskning på 11,4 respektive 10,9 procent minskning i försäljning för den globala PC-marknaden, och trots den till synes hänsynslösa migreringen till mobila plattformar har Lenovo lyckats utmärka sig. Även Lenovo har tappat försäljning, men betydligt mindre än sina konkurrenter.

IDC förutspår att PC-marknaden kommer öka igen omkring 2015, med en fortsatt minskning fram tills dess. Det rör sig om spekulationer, men det bådar inte gott för flera PC-tillverkare, som kommer behöva fortsätta utforska andra produktkategorier för att hålla sig flytande.

Relaterade nyheter:


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments