Efter de tidiga problemen med hög effektförbrukning i AMD:s Polaris-flaggskepp drar nu PCI-SIG in sin certifiering för det röda lagets referenskort.

PCI-SIG är organisationen som står bakom certifieringen för PCI Express-standarden, och har bland annat som uppgift att reglera vem som kan och inte kan använda sig av certifieringen i sin marknadsföring. En aspekt av certifieringen reglerar hur mycket ström en PCIe-produkt får dra: till exempel, 75 watt direkt via en PCIe X16-kontakt och ytterligare 75 watt via en 6-pins PCIe-strömkontakt.AMD_RX_480_05

Radeon RX 480 har ett specificerat TDP-värde på 150 watt, men vid lanseringen fastställde flera testare att kortet överskred sin specifikation och drog mer än de 75 watt från PCIe-kontakten som tillåts av standarden.

Kort därefter släpptes en mjukvaruuppdatering för att åtgärda problemet, men trots det har PCI-SIG nu dragit in sin certifiering för RX 480. Det innebär på pappret att kortet inte får använda sig av “PCI Express Certified”-logotypen i sin marknadsföring.

Uddlöst i praktiken

Med det sagt så är ändringen relativt uddlös i praktiken. Dels innebär AMD:s mjukvaruuppdatering att problemet är åtgärdat för slutkund, och dels så gäller ändringen specifikt referensvarianten av RX 480. Skräddarsydda modeller från AMD:s partnertillverkare certifieras separat, så förutsatt att tillverkarna exempelvis byter ut den ensamma 6-pinskontakten mot en 8-pinskontakt eller dubbla strömkontakter finns kommer deras modeller inte att påverkas.

Det här är inte heller första gången ett grafikkort går utan PCIe-certifiering. AMD:s äldre entusiastkort Radeon R9 295X2 saknade exempelvis certifiering av samma anledning, och ändringen i sig kommer troligtvis inte påverka försäljningen av RX 480 något nämnvärt.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Har du en källreferens för detta månhända? Jag gogglade lite, och det enda jag hittade var din artikel i ämnet. 🙂

Kim
Kim
7 Årtal sedan
Reply to  Lenny Valentin

Googla igen på pci-sig rx 480 så hittar du några st

7 Årtal sedan
Reply to  Lenny Valentin

Källan står under reklamen som är under artikeln. Lite svårt att se, men den är där.

7 Årtal sedan
Reply to  Wargreymon

Ah. Under inte bara en, utan två annonsbanners!
Inte idealisk sid-design…

Tackar för informationen.