Plextor PX-256M2S är toppmodellen i en nya serie av SSD-enheter som nu visats upp av Plextor på Computex 2010. Den nya M2S-serien stödjer något oväntat det nya SATA 6,0 Gbps gränssnittet vilket gör den högintressant för framtiden.

Vi har tidigare skrivit om Plextors intåg på SSD-marknaden som kanske inte varit allt för imponerande. Men deras nya serie ser bra mycket mer lovande ut. Plextor PX-256M2S är en SSD på 256 gigabyte som med det nya Sata 6,0 Gbps gränssnittet kan stoltsera med sekventiell läshastighet på runt 380-400 MB/s och skriv-dito på 180-200 MB/s.

Själva kontrollern i Plextors nya serie, som för övrigt kommer med 64, 128 eller 256 gigabytes lagringskapacitet, var man något förtegen om. Men den bygger kring en åttakanals Marvell-kontroller med 128MB DDR3-cache. TRIM finns givetvis med på specifikationslistan och vi kan även se stöd för Toggle Mode och ONFi 2.1 som ska ge bättre prestanda samt lägre strömförbrukning och stabilitet.

I sitt bås på mässan testade man den med HD Tune Pro 3.50 vilket visade upp imponerande jämna hastigheter som kring 390 MB/s i läshastigheter. Uppgifter om pris och tillgänglighet fattas fortfarande, men vi har fått indikationer på en lansering i september. Det är i alla fall roligt att se att fler tillverkare göra seriösa försök att sig in på SSD-marknaden, för oss konsumenter är ju som bekant all konkurrens bra konkurrens.

 

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
14 Årtal sedan

Verkar väldigt bra vilket medför att den troligtvis blir väldigt dyr!
Men jag har hört rykten om att priserna ska sänkas rejält i slutet av detta året/början på nästa (pga mindre tillverkningsteknik)?
Behöver minst 256 GB SSD (system+spel+program).

PS
Ni har mycket NH personal på Computex? Mer reportage, bilder, videor efterlyses! 😛

Anton Karmehed
Admin
14 Årtal sedan

Jo priset är ju säkert en öm punkt. Men som du säger ska priserna sjunka i slutet av året. Denna enhet verkar dock använda sig av 3xnm kretsar, det är 25nm från Intel och Micron som väntas ge de största prissänkningarna under 4:e kvartalet. Vi har vår redaktör Johan Karlsson på plats sen sitter jag med flera i Sverige och bistår honom med det material han hittar. Men det är redan flera spännande nyheter på gång och mer bilder och liknande reportage kommer garanterat 🙂Tyvärr blir det sämre med video då vi inte hade möjlighet att få med den utrustningen… Läs hela »

Tobberian
14 Årtal sedan

NE NU!!!!… Dom följer inte SATA-IOs namn-riktlinjer, grrr 😛
SATA [U]III[/U] 6Gb/s

Anton Karmehed
Admin
14 Årtal sedan

Hehe nä det är lite förvillande måste jag säga, hade gärna fått vara SATA 3, betydligt lättare att skriva.. 😉

Men så länge det går snabbt kan man nog leva med det!

Sebbe
14 Årtal sedan

Klart det går snabbt, det är därför det heter SATA 6.0, det går så snabbt att dom var tvungna att hoppa över 3, 4 och 5, 😀 😛