I tidigare presentationsbilder från Intel kunde vi se att företagets Ivy Bridge faktiskt skulle få högre prestanda än deras Sandy Bridge-processorer. Nu har Core i7-3770K testats och mycket riktigt ser Ivy Bridge att komma med en nämnvärd prestandaökning.

Ivy Bridge är Intels Sandy Bridge-arkitektur krympt till 22nm med en helt ny grafikkrets. Men det ser ut som att inte bara grafiken fått sig en uppfräschning utan processor-delen kommer även den med förbättringar. Profilen bigpao007 från chiphell har fått tag på ett ingenjörsexemplar av Core i7-3770K och ett Z77-moderkort där han kört flera tester av den nya processorn. Core i7-3770K kommer med fyra kärnor och flertrådstekniken Hyper-threading, med klockfrekvensen 3,5 GHz som kan gå upp till 3,9 GHz i turbo-läge.

Cinebench_Single

Med endast en tråd i Cinebench ser vi ett rejält lyft mot både 2600K och 3960X, vilket visar att Ivy Bridge har bättre prestanda än tidigare Sandy Bridge men troligtvis även effektivare turbo.

Cinebench_Multi

I det flertrådade testet är försprånget inte riktigt lika stort men det finns onekligen där med god marginal. Processorn får förutom högre prestanda även ett TDP-värde på endast 77W. Detta gör den till en effektiv historia i jämförelse mot deras tidigare processorer – men inte minst vad konkurrenten AMD har att erbjuda som fortsätter att tappa mer och mer i prestandasegmentet.

bigpao007_7

Vi hittar även ett test i 3Dmark06 där man har testat på prestandan med den integrerade HD 4000-grafiken som får ses som den stora nyheten i Ivy Bridge. Med ett slutpoäng på 6841 lägger den sig strax under AMD A8-3850 som har den kraftfullaste integrerade grafikdelen idag. Med tanke på att 3DMark06 är väldigt CPU-beroende är det troligt att Ivy Bridge lägger sig mellan A6-3650 och A8-3850 i grafikprestanda. Det ser överlag ut som att Ivy Bridge kommer bli allt annat än en besvikelse när den lanseras i april nästa år, speciellt med tanke på att samma grafikdel som testats här även kommer återfinnas i bärbara datorer.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
mcnaldo
12 Årtal sedan

Är det bara jag som reagerar på att de använder 3Dmark06? Om det nu är en så fantastisk grafikdel de slängt in i Ivy Bridge, kan de väl i alla fall visa upp resultaten i icke-obsoleta tester?

ME4ME
12 Årtal sedan

[quote]Med tanke på att 3DMark06 är väldigt CPU-beroende ……[/quote]

med GTX580: ja … med integrerad grafik: nej

ME4ME
12 Årtal sedan

hehe, du tror inte jag har kört de programmen innan eller 😛

Kommer man upp i 40K poäng, DÅ kan vi börja snacka CPU begränsad. Integrerad grafik begränsas inte på något sätt av CPUn, när det gäller 3d06.

ME4ME
12 Årtal sedan

Det sista du skriver kan jag bara hålla med om. Det jag var inne på är att CPU scoren inte påverkar resultatet så mycket som du få det att låta. Det är inte mer än +-200 poäng som AMD förlorar i slutändan pga sämre CPU del. Aja, hur som helst..

@-- här nedan: “väldig cpu beroende” .. 200p av ~6500 är inte mer än 3% 😛

aov
aov
12 Årtal sedan

Oj nu känns ultrabook med ivy bridge lockande 🙂

Neh får också bli uppgradering av min spelrigg i Mars 🙂
Väldigt glad nyhet hoppas den kommer till 2011 också 🙂 iofs Ivy Bridge kommer säkert kunna köra 2 st gfx x 16 🙂

this
12 Årtal sedan

[quote name=”aov”]Oj nu känns ultrabook med ivy bridge lockande 🙂

Neh får också bli uppgradering av min spelrigg i Mars 🙂
Väldigt glad nyhet hoppas den kommer till 2011 också 🙂 iofs Ivy Bridge kommer säkert kunna köra 2 st gfx x 16 :)[/quote]
Du kommer definitivt inte se något från Ivy Bridge de få dagarna av detta år, utan får troligen vänta till feb-mars.