Qualcomm arbetar fortfarande med sin något ålderstigna Scorpion CPU-arkitektur i sina mobila Snapdragon-kretsar. Men nu avslöjar en ny färsk produktplan att deras nya Krait-arkitektur ska dyka upp redan till hösten och att man gör det i 28nm-kostym med dubbla kärnor på upp till 1,7 GHz. Med i paketet hittar vi även en Adreno 225 GPU med DirectX 9-stöd.

Qualcomm är en av få mobila processortillverkare som trots sin ARM-licens bygger egna CPU-arkitekturer. Detta har också gjort tillverkaren till en av de mäktigaste på den mobila marknaden där man exempelvis har monopol på Microsofts Windows Phone 7 plattform och även stor närvaro på Android-marknaden.

Snapdragon är familjenamnet på Qualcomms mobila systemprocessorer och vi har sedan länge vetat att nya modeller är på intågande. Men det är först nu vi ser en officiell produktplan med lanseringsdatum och mer detaljerad teknisk information.

Först ut under fjärde kvartalet 2011 är en trio av dubbelkärniga Snapdragon-kretsar som med den nya Krait-arkitekturen på allvar ska kunna ta upp kampen med inte bara Cortex-A9 utan även kunna hävda sig mot kommande Cortex-A15 arkitekturen från ARM. I spetsen ser vi Qualcomm MSM8960 som arbetar i en klockfrekvens på 1,5 till 1,7 GHz med dubbla kärnor. Kretsen stoltserar även med dubbla minneskanaler med 500 MHz LPDDR2 minne.

Grafikkretsen är en uppdaterad modell och kallas Adreno 225. Kretsen ska stödja både 2D och 3D grafik samt få en beräkningskraft på 125 Miljoner trianglar per sekund (~ 88M tri/sek för Adreno 220). Men mest noterbart är kanske ändå stödet för DirectX 9 samt Shader Model 3. Vilket blir påpassligt inför lanseringen av Windows 8 nästa år. MSM8930 stödjer även den mobila Internet-standarden LTE FDD/TDD cat3 med hastigheter på 100/50 Mbps.

qualcommUnder tredje kvartalet 2012 kommer Qualcomm att uppdatera sitt mellanklass utbud och återigen är det Krait-arkitekturen som gäller där MSM8930 och MSM8230 satsar på olika modemkretsar. Det handlar fortfarande om dubbla CPU-kärnor i 28nm teknik, men minneskontrollern är denna gång enkelspårig och CPU-frekvenserna håller sig till 1,0-1,2 GHz. Grafikkretsen Adreno 305 är trots sitt namn en något klenare modell än Adreno 225 och ska med 80 miljoner trianglar per sekund åtminstone ge stöd för DirectX 9 precis som sitt kraftfullare syskon.

I första kvartalet 2013 kommer så Qualcomms första fyrkärniga systemprocessorer. Det handlar fortfarande om 28nm teknik men klockfrekvenserna är uppskruvade till hela 2,0-2,5 GHz och de dubbla minneskanalerna kan mata LPDDR3-minne på upp till 800 MHz. Det finns stöd för inspelning av 1080p video i 60 fps och Adreno 320 grafikkretsen höjer prestandan rejält till 225 miljoner trianglar per sekund. Qualcomm MSM8974 har även stöd för LTE Cat4 vilket ska kunna ge mobilt Internet med hastigheter på upp till 150 Mbps.

quad.krait

När de första produkterna med Qualcomms nya kretsar lanseras är oklart. Troligtvis är de datum man specificerar i sina produktplaner i första hand riktade mot just produkttillverkare och när de kan lägga nävarna på kretsarna. Men förhoppningsvis får vi se de första Krait-produkterna på marknaden innan årsskiftet.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Nu börjar det likna nått! 🙂 Hur kan det komma sig att de har monopol på Microsofts Windows Phone 7? Är det optimerat endast efter Qualcomms ARM kretsar?

Undra när vi får se tester med X86 mot ARM tycker det börjar närma sig nu.

Sen till sist vem sköter tillverkningen? Kan det vara GlobalFoundries?

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Microsoft följer lite Apples tillvägagångssätt med ett “stängt” ekosystem på så vis att endast en Microsoft certifierad krets kan användas ihop med deras Windows Phone-operativ.

Det är självklart en nackdel i mångas ögon, men det leder till mindre fragmentering på marknaden av Windows Phone 7 telefoner. Android-marknaden ser vi en mängd olika SoC:s med smartphones som har olika versioner av Android, och appar som bara fungerar med vissa systemprocessorer etc. det är någonting man eliminerar genom att göra vad Microsoft gör.

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Microsoft följer lite Apples tillvägagångssätt med ett “stängt” ekosystem på så vis att endast en Microsoft certifierad krets kan användas ihop med deras Windows Phone-operativ. Det är självklart en nackdel i mångas ögon, men det leder till mindre fragmentering på marknaden av Windows Phone 7 telefoner. Android-marknaden ser vi en mängd olika SoC:s med smartphones som har olika versioner av Android, och appar som bara fungerar med vissa systemprocessorer etc. det är någonting man eliminerar genom att göra vad Microsoft gör.[/quote] Okej det är därför tack för förklaringen. Microsoft har ju en viss nedre gräns på hårdvaran till Windows… Läs hela »

jantangring
12 Årtal sedan

Redan ett gammalt pressmeddelande från februari sade att provex av MSM8960 skulle finnas Q2 2011 http://tinyurl.com/4sfrmm2 Det pressmeddelandet talar bara om en klockfrekvens: 2,5 GHz. Så om det bara är 1,7 GHz som gäller nu, känns det som en besvikelse (om man å andra sidan läser pressreleasen igen säger den bara att de nya processorna ska klara “upp till” 2,5 GHz) Hmmm … då kanske man även ska ta ST Ericsson med en nypa salt, som också det sade “upp till ” 2,5 GHz om sin Nova 9600 (2 x A15) i februari? Också den ska finnas i provex under… Läs hela »