NVIDIA väntas stoltsera med Tegra 3, och Samsung med Exynos 4412 – båda fyrkärniga systemprocessorer för smartphones. Qualcomm säger att de inte kommer delta i den symboliska kraftmätningen på MWC, utan istället satsar på sina strömsnålare modeller med två kärnor.

Tiden har gått fort senaste tiden, och vi kommer under året kunna köpa smartphones med systemprocessorer som kommer med fyra processorkärnor. NVIDIA Tegra 3 och Samsung Exynos 4412 är båda fyrkärniga modeller med ARM Cortex-A9-kärnor. Qualcomm har systemprocessorer i Snapdragon S4-familjen baserade på deras nya och väldigt kraftfulla Krait-arkitektur på ingående för smartphones, dock med högst två kärnor.

Qualcomm säger att de till en början kommer lägga fokus på att få ut MSM8960 i konsumentprodukter, med två Krait-kärnor på 1,5 GHz, Adreno 225-grafik och inbyggt LTE/4G byggd på TSMC:s 28 nanometersteknik. Qualcomm säger själva att deras lösning är strömeffektivare än andra, tack vare den nya tillverkningstekniken, och det faktum att LTE/4G-tekniken är integrerad på samma krets som övriga komponenter.

Det är alltså MSM8960, den krets som redan prestandatestats, som vi kommer hitta i många nya smartphones med Qualcomm under skalet. Utifrån dessa tester ser vi det inte som ett omedelbart problem att de dröjer med fyrkärniga varianter. Dagens smartphones LTE/4G har väldigt kort batteritid, och vi hoppas att MSM8960 blir den krets som vänder den trenden.

NordicHardware diskuterar Snapdragon S4-familjen med Qualcomm på CES

De kommer dock försöka få ut sin fyrkärniga APQ8064 i produkter som surfplattor och även stationära enheter som Smart TV. APQ8064 kommer med fyra Krait-kärnor på 2,5 GHz och Adreno 320-grafik som blir deras första riktiga generationsskifte sedan deras första Adreno-grafik. Då modellen har prefixet APQ, innebär det att den saknar inbyggd kommunikationsteknik som LTE/4G. APQ8064 är också en väldigt het kandidat för framtida Windows 8-enheter, som får stöd för ARM-arkitekturen. NHW.se kommer under MWC att träffa Qualcomm, och hoppas kunna gräva fram mer detaljer om deras planer.

Källa: Qualcomm


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
12 Årtal sedan

Qualcomm har helt enkelt helthetslösningen som jag tror kommer att bli svårslagen. Om LTE utrustade telefoner kommer få en acceptabel batteritid så kan det sätta fart på försäljningen rejält. Framföralt från konsumenter som vill surfa snabbare och ha den senaste tekniken. Det i kombination med hur långt vi kommit här i Sverige med utvecklingen av 4G kan nog få upp intresset hos de flesta tillverkarna.