Qualcomm har nu börjat sälja sin första officiella fyrkärniga utvecklingsplattform. Surfplattan som utrustats med en fyrkärnig Snapdragon S4 med en rejält spetsat Adreno 320-grafikdel har nu dykt upp i flertalet prestandatester där konkurrerande lösningar på marknaden får se sig rejält omsprugna.

Qualcomms Krait-arkitektur är fortfarande den mest effektiva på marknaden och Snapdragon S4 har redan idag med endast två kärnor varit mer än väl konkurrenskraftig med fyrkärniga processorkretsar baserade på ARM:s Cortex-A9 arkitektur. När Qualcomm nu lägger i nästa växel och puttar in ytterligare två CPU-kärnor i sin Snapdragon S4-processor, även kallad APQ8064, är det inga konkurrenter som hänger med i svängarna. Qualcomms utvecklingsplattform MDP har en klockfrekvens på 1,5 gigahertz och med sina fyra effektiva CPU-kärnor ger plattformen kretsar som Nvidia Tegra 3 och Samsung Exynos 4412 rejält på nöten i flera tester.

Android-plattformen är fortfarande inte optimerad på bästa sätt för fyrkärniga processorer men i prestandatester som exempelvis Sunspider Javascript ser vi hur Qualcomms nya Snapdragon S4 Pro till och med lägger Intels Medfield-plattform bakom sig.

sunspider8064

En kanske ännu större uppgradering för Qualcomms nya plattform är grafikkretsen Adreno 320. Här har kretstillverkaren både förbättrat funktionaliteten med stöd för OpenCL 1.2, OpenGL 3.0, DirectX 11 feature level 9_3 samt ett nytt renderingsläge. Inte minst är också prestandan rejält putsad och ska enligt Qualcomm själva vara 3-4 gånger högre än i dagens Adreno 225 GPU.

Detta verkar också de första prestandatesterna bekräfta där Snapdragon S4 Prime inte bara pulvriserar sin namne Snapdragon S4 utan även Tegra 3 och Exynos 4412 i prestandatestet GLBenchmark. Snapdragon S4 Pro kan till och med ge Apple A5X en viss match, även om den senare fortfarande är herre på täppan när det kommer till ren GPU-kraft med sin grafikdel PowerVR SGX 543MP4.

glbenchmark8064

Snapdragon S4 Pro kommer att anlända i två former, APQ8064 utan modemkrets samt MSM8960T med integrerat 4G/LTE-modem. Så vida ingen konkurrent lyckas klämma ut en Cortex-A15 baserad processorkrets inom den närmaste framtiden verkar detta vara den nya prestandakungen på Android-marknaden.

Källa: Anandtech, Engadget


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Abbe K
11 Årtal sedan

Hoppas någon tillverkare trycker in den i en mobiltelefon. Mest aktuellt känns väl surfplattorna med Windows RT, men tveksamt att det finns någon platta redo så tidigt.

johnjensen
11 Årtal sedan

Så Snapdragon bygger på ARM?

Jacob Hugosson
11 Årtal sedan

[quote name=”johnjensen”]Så Snapdragon bygger på ARM?[/quote]
Det stämmer, kärnorna i Snapdragon S4 kallas för “Krait” och ligger någonstans mellan ARM Cortex-A9 och kommande A15 i prestanda vid samma klockfrekvens – troligtvis närmare A15.

Tempel
11 Årtal sedan

Anton bygger AMD några x86 idag? Trodde det var x86-64 för hela slanten och då är det ju tvärtom, Intel som licensierar av AMD 😀

Jacob Hugosson
11 Årtal sedan

x86-64 är en förlängning av x86-instruktionssetet, precis om exempelvis SSE2 och AVX. I grunden är det Intel som äger x86, men 64-bit instruktionen är klart någonting de inte skulle klara sig utan. Hörde jag någon säga Itanic? 😉