Intel och AMD har hållit PC-marknaden med järnhand i många år. Nu kan ARM-tillverkare som Qualcomm komma för att ta sin bit även av den kakan.

Idag dominerar ARM-processorer den mobila teknikmarknaden, och arkitekturen används flitigt i allt från telefoner och surfplattor till enklare bärbara datorer och TV-apparater. Det beror på flera faktorer, där en viktig sådan är arkitekturens energieffektivitet och en annan är faktumet att i princip vilken aktör som helst antingen kan köpa in processorer från valfri tillverkare eller helt enkelt designa sina egna kretsar.

Ska du däremot köpa PC med Windows, exempelvis som en arbetsdator, är det i praktiken endast Intel eller AMD som gäller. Den saken kan komma att ändras inom kort, och Qualcomm Snapdragon 835 kan bli startskottet.

“Äkta” Windows 10 på ARM

Windows RT såg ut som Windows 8, men var frustrerande begränsat.

Qualcomm har i samarbete med Microsoft tagit fram en lösning som låter företagets processorer köra Windows 10 utan X86. Många kommer kanske ihåg Windows RT, som var Microsofts officiella portning av Windows 8 till ARM-arkitekturen. Operativsystemet blev ett magplask, till stor del för att det inte gick att köra traditionella Windows-program, utan endast inkluderad mjukvara och appar hämtade från Microsofts appbutik.

Med Qualcomms och Microsofts lösning är det istället ett fullstort Windows 10 som körs, med fullt stöd för vanliga Windows-program. Detta då ARM:s processor automatiskt kan översätta Windows systemanrop till ARM-maskinkod, och på så sätt emulera en X86-processor. I nuläget fungerar emuleringen endast för 32-bitsprogram, men kommer med stor sannolikhet att vidareutvecklas framöver.

Bättre batteritid och mer prestanda

Snapdragon 835 blir den första kommersiellt tillgängliga processorn med stöd för X86-emulering. Kretsen visas upp på årets CES-mässa i Las Vegas, men information om det nya kislet har redan läckt ut på nätet. Snapdragon 835 blir dessutom Qualcomms nya prestandaflaggskepp, vilket gör informationen intressant även för de som är nyfikna på nästa generations mobiltelefoner och surfplattor.

Qualcomm Snapdragon 835
CPU4 x Qualcomm Kryo 280
GPUQualcomm Adreno 540
Tillverkningsteknik10 nm FinFET (Samsung)

Den nya kretsen bygger på fyra Kryo 280-kärnor och grafikkretsen Adreno 540, båda skräddarsydda av Qualcomm själva. Processorn är en direkt vidareutveckling på Snapdragon 820, och uppges föra med sig 27 procent bättre prestanda än föregående generation.

Sett till grafikkretsen citeras 25 procent snabbare 3D-rendering och stöd för en 60 gånger bredare färgrymd än tidigare. Trots det utlovas en sänkt strömförbrukning med 40 procent.

Vad är nästa steg?

Snapdragon 835 förväntas likt sina föregångare användas flitigt i påkostade entusiasttelefoner och surfplattor under 2017. Men vi räknar även med att se de första datorerna, troligtvis i form av hybrider och 2-i-1-maskiner, som kombinerar just Windows 10 med ARM-hårdvara.

Att vi kommer se ARM i kraftfulla arbetsstationer inom kort känns inte sannolikt, men när aktörer som Qualcomm väl har fått en fot in på marknaden för Windows-datorer är frågan hur stor inverkan det kommer ha på PC-marknaden som helhet – och hur Intel och AMD kommer att svara.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments