AMD ryktades redan tidigare i höst planera nya grafikkort med Rambus kraftfulla XDR2-minnen. Även om skeptikerna varit många sedan dess kommer nu nya uppgifter som antyder att Tahiti-kretsen ska utrustas med en minneskontroller som stödjer både GDDR5 och XDR2 minne.

AMD:s nya prestanda-GPU Tahiti bli en av få kretsar i nya generationen som drar nytta av en ny färsk grundarkitektur. Samtidigt som det återigen dyker upp rykten om att AMD faktiskt har planer på att släppa modeller av Tahiti med XDR2-minne från Rambus. Detta genom att Tahiti kommer med stöd för både GDDR5 och XDR2 minne, något som skulle öppna upp för extremare modeller med det kraftfullare men troligtvis även dyrare XDR2-minnet från Rambus.

Även Nvidia sägs sitta på patent för Rambus nya XDR2-minnesteknik. Men till skillnad från AMD har Nvidia och Rambus inte gjort upp i de långdragna rättsprocessor som Rambus kämpat med de senaste åren. Varpå Nvidia troligtvis inte har några närliggande planer på att nyttja företagets teknik.

Instegsmodeller baseras på dagens kretsar

Andra uppgifter avslöjar att AMD återigen kommer att återanvända teknik och grafikkretsar från tidigare generationer. AMD Radeon HD 7300/7400/7500/7600 serierna ska byggas på de grafikkretsar AMD introducerade med Northern Islands-arkitekturen där vi känner igen namn som Turks, Caicos och Cedar. Den produktplan som publicerats på asiatiska hårdvaruforumet Chiphell.com avslöjar inga detaljerade specifikationer för AMD:s kommande grafikkortsmodeller utan fokuserar på deras stöd för dual graphics i kombination med AMD:s Llano APU-processorer.

hd7000

AMD Radeon HD 7000-serien ska åtminstone dra nytta av ny 28 nanometers tillverkningsteknik vilket bör lösgöra både bättre prestanda och lägre energiförbrukning jämfört med nuvarande generation.

Alla uppgifter är som tidigare rena rykten och ska tas med en stor nypa salt. Men ju allt närmare lanseringen av AMD:s nya grafikkortsgeneration vi kommer desto mer pricksäkra bör uppgifterna bli.

Subscribe
Notifiera vid
13 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
12 Årtal sedan

I mina ögon har Rambus så dåligt rykte och det välförtjänt att jag inte vill ha produkter där deras kretsar finns.

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

XDR2 ska ha både lägre strömförbrukning och högre bandbredd än GDDR5, stämmer det välkomnar jag det på marknaden! Då har i alla fall Rambus några produkter att sälja 😀

Kogster
12 Årtal sedan

Håller med avanstående. tycker inte om rambus men likförbannat är det ena sjujäkla bra minnen de designat. Vore kul om AMD kunde göra ett riktigt massivt prestandahopp och slå nVidia på fingrarna vad gäller topp prestanda. (och såklart att nVidia kontrar i nästan generation)

shaglord
12 Årtal sedan

Tänkte precis skriva att jag håller med Tempel fast när jag ser bilder som dessa så börjar jag bli mera intresserad att se vad XDR2 kan göra. /scomment image

Tempel
12 Årtal sedan

Vi får väl se vad dom åstadkommer men deras fulspel gillas inte och om det är det som gett dom resurserna att utveckla skiten så är det bara illa. Kan inte nån köpa upp dom bara och kicka alla i ledningspositioner som inte har med teknisk utveckling.

shaglord
12 Årtal sedan

Rambus attackerar andra minnestillverkare har jag förstått. Visserligen hindrar det utvecklingen hos de andra men AMD/nVidia borde inte ta någon risk att samarbeta med Rambus. Jag håller dock med att det är omoraliskt att arbeta med och på så sätt gynna Rambus handlingar, men min fråga är då. Vart fan har vi nästa generation minne från konkurrenterna då? Är det bara Rambus som pushar utvecklingen? /s

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

[quote name=”shaglord”]Rambus attackerar andra minnestillverkare har jag förstått. Visserligen hindrar det utvecklingen hos de andra men AMD/nVidia borde inte ta någon risk att samarbeta med Rambus. Jag håller dock med att det är omoraliskt att arbeta med och på så sätt gynna Rambus handlingar, men min fråga är då. Vart fan har vi nästa generation minne från konkurrenterna då? Är det bara Rambus som pushar utvecklingen? /s[/quote]GDDR5 6 GHz och 7 GHz är vad som finns idag, 8 GHz ska ligga runt hörnet. Man har funderat på att döpa om de snabbaste till GDDR5+… Problemet med GDDR5 är strömförbrukningen, som… Läs hela »

Tempel
12 Årtal sedan

[quote name=”shaglord”]Rambus attackerar andra minnestillverkare har jag förstått. Visserligen hindrar det utvecklingen hos de andra men AMD/nVidia borde inte ta någon risk att samarbeta med Rambus. Jag håller dock med att det är omoraliskt att arbeta med och på så sätt gynna Rambus handlingar, men min fråga är då. Vart fan har vi nästa generation minne från konkurrenterna då? Är det bara Rambus som pushar utvecklingen? /s[/quote] Handlar väl till stor del om att Rambus låser andra ute genom patent som de fifflade till sig via jedec innan dom hoppade ur och började stämma alla med just dom patenten. Medlemslistan… Läs hela »

Birks
12 Årtal sedan

Känns som ett tecken på att det blir AMD och XDR2 i nästa Playstation konsol på gfx sidan.

Tempel
12 Årtal sedan

Birks du menar sista Playstation? Med tanke på hur hårt smartphones går fram så är det tom tveksamt om det blir några fler konsoller.

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Birks du menar sista Playstation? Med tanke på hur hårt smartphones går fram så är det tom tveksamt om det blir några fler konsoller.[/quote]
Att det blir en ny generation konsoler från samtliga företag är det inga direkta tvivel om, frågan är vilken livslängd på marknaden de kommer få och när/om mobila alternativ kan konkurrera ut dem.

Birks
12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Birks du menar sista Playstation? Med tanke på hur hårt smartphones går fram så är det tom tveksamt om det blir några fler konsoller.[/quote]
Om små spelenheteer skulle vara ersättningen för stora så skulle ingen ha ps3 eller wii utan alla skulle redan sitta med psp och nes i soffan vilket inte är fallet.

Tempel
12 Årtal sedan

[quote name=”Birks”][quote name=”Tempel”]Birks du menar sista Playstation? Med tanke på hur hårt smartphones går fram så är det tom tveksamt om det blir några fler konsoller.[/quote]Om små spelenheteer skulle vara ersättningen för stora så skulle ingen ha ps3 eller wii utan alla skulle redan sitta med psp och nes i soffan vilket inte är fallet.[/quote] Idag är det ju många små telefoner som har HDMI ut och grejar 1080, det kan du inte jämföra med att se på en liten skärm. När du kan koppla upp telefonen på tvn så kommer folk göra det och spela så allt som krävs… Läs hela »