AMD Radeon VII på CES 2019 – världens första 7 nm grafikkort

4

AMD dundrar in på CES med sin största grafiknyhet på över ett år. Vi har testspelat på Radeon VII, världens första grafikkort med 7 nm-teknik. 

AMD står för veckans största grafiknyhet på CES 2019 genom lanseringen av sin nästa generations entusiastgrafikkort. Radeon Vega VII blir marknadens första grafikkort som tillverkas med en 7 nm-process, och vi passar på provspela och klämma på kortet i AMD:s monter.

För ytterligare detaljer om AMD:s presskonferens och Radeon VII kan du läsa nyheten om presskonferensen här.

Prestandamatchar RTX 2080

Enligt AMD ska Radeon VII klara av att hålla jämna steg med Nvidias entusiastmodell Geforce RTX 2080, genom att leverera uppåt 35 procent mer prestanda än sin föregångare Radeon RX Vega 64.

AMD Radeon VIIAMD Radeon RX Vega 64
ArkitekturVegaVega
GrafikkretsVega 20Vega 10
TillverkningsteknikTSMC 7 nmGlobalFoundries 14 nm
Beräkningsenheter60 st64 st
Streamprocessorer3 840 st4 096 st
Texturenheter240 st256 st
Rasterenheter128 st64 st
Minne16 GB HBM28 GB HBM2
Minnesbuss4 096 bit2 048 bit
Minnesbandbredd1 TB/s484 GB/s
TDP-295 W

Processkrympning och vassare minne

Grafikkretsen i Radeon VII heter Vega 20, och som namnet antyder är kretsen nära besläktad med den Vega 10-krets som används i Radeon RX Vega 64. Processkrympningen till 7 nm låter dock AMD skruva upp kretsens klockfrekvenser och klämma in fler transistorer per beräkningsenhet. På så sätt levererar AMD en prestandaförbättring trots att det nya flaggskeppet har färre streamprocessorer än sin föregångare.

I synnerhet har AMD hårdsatsat på grafikminnet i Radeon VII. Kortet har hela 16 gigabyte HBM2-minne, dubbelt upp från tidigare generation. Samtidigt har minnesbussen blivit dubbelt så bred, med 4 096 bit jämfört med tidigare 2 048 bit. Resultatet är en minnesbandbredd på 1 terabyte per sekund.

Lansering nästa månad

En trevlig omväxling är att vi inte behöver vänta vidare länge innan Radeon VII dyker upp i butik. Redan den 7 februari lanseras AMD:s nya grafikkort med ett riktpris på 699 dollar, så räkna med norr om 7 000 kronor på den svenska marknaden.Presenteras i samarbete med:

 

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
5 Årtal sedan

Ske bli riktigt intressant när oberoende prestanda tester kommer. Men har ju blivit besviken förut på hurdvarutillverkare och deras löften, tror till och med AMD ligger i toppen på den listan.

Husse Busse
5 Årtal sedan

Mmm RTX 2080 prestanda till runt samma pengar…nä det duger inte. 16GB minne känns lite overkill idagsläget. Tror man skulle satsat på lägre pris men då kanske de sålt för mycket och skulle få leverans problem.

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  Husse Busse

Speciellt nu när nVidia släpper Adaptive Sync i sina drivrutiner.

JB
JB
5 Årtal sedan

Nog rimligare att jämföra med GTX 1080 TI än med kort ur RTX-serien.

EDIT: Upprörda känslor hos TechPowerUp’s medlemmar, läs här: https://www.techpowerup.com/news-tags/nvidia, detta pga av Nvidias CEO’s kritik gentemot konkurrentens produkt. Nytt lågvattenmärke, döm själva?