Rambus har på senare åren levt på licensavgifter och att stämma andra företag som ska ha inkräktat på deras intellektuella egendom. Nu har Rambus förlorat sitt största mål någonsin vilket fick deras aktievärde att störtdyka med hela 60 procent.

Rambus har under väldigt lång tid livnärt sig på att utkräva licensavgifter från en mängd olika företag, som inte gör annat än att följa JEDEC:s standarder. Sedan Rambus inte längre var medlem i JEDEC har man med sin stora patentportfölj gått efter företag som använder sig av DDR-minnen och dess efterträdare DDR2 och DDR3. Men nu har företaget förlorat sitt största mål mot Micron och Hynix.

RDRAM var Rambus konkurrent mot DDR-standarden som inte lyckades slå sig in på marknaden. Anledningarna var många, bland annat högre strömförbrukning, större kretsyta och därmed högre priser än vad DDR hade att erbjuda. Intel var den enda tillverkaren som gav RDRAM en riktig chans men valde sedan att helt gå över till DDR. Det här säger Rambus berodde på att Hynix och Micron vägrade tillverka deras RDRAM, vilket gjorde att de inte kunde få ned minneskretsarna i pris till en lukrativ nivå, samt att de gjorde prisjusteringar på DDR-minnen.

Men nu har rätten slagit fast att så inte var fallet, utan att Hynix och Micron går fria från alla anklagelser och att de inte bildade någon pakt för att blockera Rambus intågande på marknaden. Det här har slagit hårt mot Rambus vars intäkter till allra största delar kommer från licensavgifter och som hade hoppats på att vinna det här fallet. Rambus (RMBS) marknadsvärde föll med hela 60%, och är nu nere på ett värde av 781,82 miljoner dollar från nära 2 miljarder. Förlusten kom som en chock för Rambus som trodde att de skulle vinna fallet, och uppenbarligen en chock för investerare och aktieinnehavare.

PS3_slim

Det är inte slutet för Rambus, men det är onekligen ett hårt slag mot ett av Silicon Valleys största innehavare av patent inom minnes-relaterad teknik. Idag används Rambus XDR-minnen med PlayStation 3 och det ryktas om att även AMD:s kommande HD 7000-serie ska använda XDR2, något som inte kunnat bekräftas ännu. Förutom det känner vi inte till något företag som faktiskt använder Rambus produkter idag.

Källa: MarketWatch

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
12 Årtal sedan

60% ner, vem köper upp resterna?

Men jag måste säga att det var glädjande nyheter. Nu är det bara Apple som skall ha en knäpp på näsan.

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Skönt detta. Kan det bli så att PS3 kan bli billigare att tillverka iom detta? Prissänkning snart? 🙂

this
12 Årtal sedan

[quote name=”Swedish Berserk”]Skönt detta. Kan det bli så att PS3 kan bli billigare att tillverka iom detta? Prissänkning snart? :-)[/quote]
Rättsfallet handlade inte om PS3 så det känns inte sannolikt. Tror inte att det XDR minnen som är den stora kostnaden i PS3.