AMD:s nya processorarkitektur Zen debuterar mot slutet av året i nya FX-processorer, men kort därefter står även nya APU-kretsar på tapeten. Nya uppgifter talar om kodnamnet Raven Ridge, som får Zen-baserade CPU-kärnor och grafik med Polaris-gener.

Nuvarande APU:er från AMD har sina kraftfulla integrerade grafikkretsar som största styrka, men CPU-kraften ligger som bekant ordentligt på efterkälken jämfört med Intels alternativ. Med Zen gör AMD om sin CPU-arkitektur från grunden, dels för att kunna konkurrera med Intel i entusiastsegmentet med nya FX-modeller och dels för att därefter kunna erbjuda APU-kretsar med motsvarande prestandaförbättringar.

Polaris-grafik och HBM direkt i processorn

Enligt uppgifter till Wccftech blir kodnamnet på den första Zen-baserade APU-familjen Raven Ridge, som förväntas släppas till den nya AM4-plattformen någon gång under 2017. Förutom övergången till Zen-baserade CPU-kärnor uppges Raven Ridge använda sig av GCN 4.0, den grafikarkitektur som ligger till grund för AMD:s kommande Polaris-grafikkretsar, med markant förbättrad energieffektivitet.

Enligt Bitsnchips kan AMD även utrusta åtminstone några av de nya APU-kretsarna med inbyggt högbandbreddsminne (HBM), som agerar buffert till den kraftfullare integrerade grafikkretsen. HBM skulle i så fall fylla en funktion snarlik det eDRAM-minne som Intel använder i sina Iris Pro-baserade grafikkretsar.

Raven Ridge blir även AMD:s första APU-familj som tillverkas med 14-nanometersteknik, som tagits fram av Samsung och licensierats av Globalfoundries.

Det är oklart när under 2017 som Raven Ridge i så fall kommer nå marknaden, men någon gång under våren eller tidig sommar vore en rimlig gissning om vi antar en produktcykel på ett år.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments