Asus ROG Dominus Extreme – det mustigaste moderkortet vi sett

1

Med hela tolv minnesplatser, aluminiumklädd baksida och ohyggliga mängder strömkontakter är Asus ROG Dominus Extreme det kanske mest massiva moderkort vi sett hittills.

Intels senaste generation Xeon-processorer är i första hand anpassade för arbetsstationer och servrar, men det hindrar inte moderkortstillverkare från att ta fram entusiastlösningar även för konsumenter med djupa plånböcker och särskilt höga prestandakrav. Ett av de mest extrema exemplen vi sett hittills kommer från Asus i form av gigantiska Dominus Extreme.

Stort, tungt och fullmatat

Moderkortet använder formfaktorn EEB och mäter in på cirka 35 x 35 centimeter. Baksidan pryds av en täckplåt i aluminium, vilket gör ROG Dominus Extreme till det i särklass tyngsta moderkortet vi någonsin fått fingra på.

Moderkortet bygger kring Intels LGA 3647-sockel, som omringas av 12 stycken DDR4-minnesplatser och två DIMM.2-platser. Med nuvarande densitet på de minnesmoduler som finns på marknaden ger det en minnesmängd på upp till 192 gigabyte, vilket Asus bland annat menar kan användas som RAM-disk för entusiaster. ROG Dominus Extreme har utrustats med fyra fullstora PCIe x16-platser, samtliga körs i sin fulla hastighet tillsammans med de nya Intel-processorerna.

Moderkortet menar Asus är utvecklat både för arbetsstationer och servrar som Intels senaste Xeon-processorer först och främst är menade för. Däremot siktar Asus även på att ge möjligheten att överklocka dessa upplåsta processorer med upp till 28 kärnor och 56 trådar. För detta ändamål finns totalt två stycken 24-pin, fyra 8-pin och två 6-pin strömkontakter på moderkortet.

I nuläget finns ingen konkret prisinformation för Dominus Extreme, men när det väl lanseras senare i år kommer det med största sannolikhet bli ett av de dyraste korten i Asus sortiment.Presenteras i samarbete med:

 

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
5 Årtal sedan

Hurm… När jag köpte dator förra hösten noterade jag att ASUS värsting i ROG-serien vid den tiden, för sockel 2066 kan nämnas, rök på över sjutusen spänn. Jag köpte inte ett sådant… 🙂

Med tanke på hur mycket fetare det här kortet är vore tio papp närmast att betrakta som ett kap.