Radeon RX 490 ska enligt färska rykten stå redo för lansering redan nästa månad. Målsättningen är att konkurrera med GTX 1080 och leverera 4K-prestanda.

AMD har än så länge endast lanserat nya grafikkort för mellanklass och budgetsegmentet i år. Radeon RX 480 och Polaris 10 är flaggskeppet för 2016 med en prislapp på runt 3 000 kronor och prestanda nog för 1440p-upplösning.

Nvidia däremot har flertalet prestandamodeller som erbjuder betydligt högre beräkningskraft och prestanda. Monsterkortet Titan X undantaget är det konsumentkortet GTX 1080 som är herre på täppan. Geforce GTX 1080 räcker ofta till relativt bra prestanda i 4K-upplösning men har också en prislapp ofta över 7 000 kronor.

Radeon RX 490 blir nytt flaggskepp

Tidigare rykten har pekat på att AMD inte skulle lansera något nytt flaggskepp under 2016. Detta förnekas nu av nya rykten som istället talar om en väldigt snar lansering av nya flaggskeppet Radeon RX 490.

Radeon RX 490 ska vara ett prestandagrafikkort i dess rätta bemärkelse. AMD sägs ställa in siktet på 4K-upplösning och VR-system där Nvidia hittills agerat ostört när det kommer till 14- och 16nm-generationen av grafikkretsar.

rx-490-listed-on-amds-site
AMD har själva listat Radeon RX 490 på sin hemsida

Lanseringen av Radeon RX 490 sägs ske så snart som i december 2016, alltså bara veckor fram i tiden. Detta trots förvånansvärt få läckor kring produkten mer än några mindre fraktdokument och läckta produktlistningar.

Det finns trots det, enligt rykten, snara lanseringsdatumet få detaljer om kortet. Antingen baseras på kortet på AMD:s kommande Vega 10 GPU eller handlar det om ett kort med dubbla Polaris 10-kretsar. Nästan allt talar för det senare då AMD väljer att döpa kortet med samma serienamn som tidigare Polaris-kort. Men kanske ändå viktigare är att Vega 10 med all största säkerhet inte är klar för lansering förrän tidigast nästa år.

Även AMD:s partners har lagt upp information om ett "Radeon RX 490"
Även AMD:s partners har lagt upp information om ett “Radeon RX 490”

Rykten säger att grafikkortet ska ha 256-bit minnesbuss och vara kapabel att leverera 4K-prestanda i samma prisklass som GTX 1080. Vilket i sin tur utesluter ett kort baserat på en ensam Polaris 10 GPU.

Inte första “VR-grafikkortet” för AMD i år

Med tanke på att AMD redan tidigare i år lanserat ett “VR-grafikkort” i form av det dubbelkärniga Radeon Pro Duo låter det som en trovärdig satsning även för Polaris. Två Polaris 10-kretsar skulle även vara betydligt energisnålare och enklare att få in på ett ensamt kretskort. Samtidigt som dubbla grafikkretsar är något som mycket riktigt matchar väl med VR. Varje GPU kan dedikeras för att rendera bilder för ditt respektive öga och på så sätt effektivisera bildrenderingen och öka prestandan i VR.

AMD har varken bekräftat eller förnekat ryktena kring ett Radeon RX 490 och obekräftade rykten alltid ska tas med en rejäl nypa salt. Bara inom några veckor vet vi däremot säkert om det blir något nytt Radeon-flaggskepp i år.

Test: Fem AMD-grafikkort från Asus, Gigabyte, Powercolor och Sapphire

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Sattyg
7 Årtal sedan

Ja och vad kommer den att dra i watt..och hur kommer kylningen att se ut..Kanske en sådan där hybrid kylning igen..Nej AMD kom med något nytt nu ingen dubbelmacka..

karlssonpåtaket
karlssonpåtaket
7 Årtal sedan

Intressant, om RX490 kommer kosta mindre än 1080 och ge samma prestanda så kommer AMD säkerligen fixa nya nöjda kunder om inte så blir det tråkigt för dem.

Lagl0rden
Lagl0rden
7 Årtal sedan

Det kanske blir “snabbare” i fps/krona och i benchmarks än ett 1080, men inte snabbare på riktigt. Microstuttering osv, även om de har tekniker som motverkar det.