AMD har nu bekräftat att Ryzen 7 5800X3D kommer utan stöd för överklockning av processorkärnorna. Detta då man behövt strypa spänningen användare kan driva kärnorna med.

Under förra veckan började information om att AMD:s första konsumentprocessor utrustad med 3D V-Cache skulle bli utan stöd för överklockning. Något som nu har bekräftats av AMD:s Robert Hallock i en intervju med HotHardware.

Processorn Ryzen 7 5800X3D vars lanseringsdatum bekräftades tidigare denna vecka kommer mycket riktigt utan stöd för överklockning av processorkärnorna. Något AMD varit noga med att erbjuda under de senaste åren. Företagets ska dock ha en god anledning till att begränsa denna funktion hos just denna processor.

Enligt Hallock är det just det staplade cacheminnet som sätter stopp för överklockningen av processorkärnorna. Då cacheminnet i sig inte klarar lika hög spänning som processorkärnor kan har man behövt sätta en gräns på omkring 1.35 V för både cacheminnet och processorkärnorna. Däremot kan användare fortfarande överklocka processorns Infinity Fabric och processorns minneskontroller.

Hallock nämner dock att detta är en engångsförteelse och att framtida Ryzen-processorer kommer fortsätta vara öppna för överklockning. Detta är helt enkelt en lösning man tvingats till då tekniken med staplat cacheminne är så pass ny och man inte ville vänta till nästa generation med att få produkten till marknaden.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments