Tre skärmar med ultrahd-upplösning, även kallat 4K, ger en total upplösning på 11 520 x 2 160 pixlar. När Microsoft beslutade sig för att bygga en speldator för att nyttja denna groteska upplösning krävdes det inte bara skärmar för runt 150 000 kronor utan även skräddarsydda grafikdrivrutiner.

Med totalt 24 883 200 pixlar motsvarar tre ultrahd-upplösta Sharp PN-K321 skärmar tolv stycken traditionella 1080p-skärmar i pixelmängd. En hissnande summa som inte bara kräver rejäl beräkningskraft av grafikkortet utan även stressar övriga delar av datorsystemet.

När Microsoft på sin Windows Blog berättar mer om sitt extrema 12K-projekt avslöjas det att man bland annat fick skräddarsy grafikkortsdrivrutinerna för att ens få AMD Eyefinity att fungera över tre ultrahd-upplösta skärmar. Med hjälp av Displayport och MST (Multi-stream transport) fick man dock igång systemet. Med tre Radeon HD 7970-grafikkort i 3-vägs CrossfireX lyckades man trots ett underdimensionerat nätaggregat på 750 watt nå i snitt 62-67 fps i bilspelet Dirt3 vid 60 hertz uppdateringsfrekvens. Detta med alla grafikinställningar på high förutom skuggor och partiklar som fick tonas ned något för att systemet skulle klara belastningen.

12k2

Att bygga speldatorer med en ensam 4K ultrahd-skärm kommer bli en kostsam historia de närmaste åren. Höga priser på skärmar och behov av rejält kraftfulla grafikkort gör detta till en regelrätt lyxlösning för de flesta men lita på att vi kommer få se fler liknande 12K-projekt den närmaste tiden när välgödda spelare letar nya upplevelser.

Mer information om Microsofts 12K-upplösta spelsystem går att hitta på Windows Blog.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tidsdjuret
10 Årtal sedan

Shit, det blir svårt att hitta ikoner och pekare i den upplösningen!

Tempel
10 Årtal sedan

Nätagget var väl inte underdimensionerat om det funkade, bara det att folk har en tendens att överdimensionera nätagget i sina system, det är synd då utbudet av bra lågeffektsnätagg är något begränsat tack vare detta, faktum är att det påminner en hel om 80talets effekthysteri på högtalare, högtalarna är på 800W, att dom sen körde en stärkare på 65W och som dom kryddade fullt på så den distade sjukt var en helt annan sak. Lite så är det med folks “jag behöver ett nätagg på 1200W till min dator” 😐

flopper
10 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Tidsdjuret”]Shit, det blir svårt att hitta ikoner och pekare i den upplösningen![/quote]
Inga problem, finns snart lösningar på det med! 🙂
https://www.nordichardware.se/Forskning/schweiziska-forskare-tar-fram-kontaktlins-med-zoom.html%5B/quote%5D
hehe 😆

Carl Holmberg
Carl Holmberg
10 Årtal sedan

*never mind*