I samband med lanseringen av den nya värstingtelefonen Note 3 har Samsung även visat upp nästa generation av sin populära 10-tumsplatta Note 10.1. Den nya stylusbestyckade surfplattan kommer med en mer högupplöst skärm och en prestandaknuff i klass med sitt telefonsyskon.

Galaxy Note-serien har vuxit rejält i popularitet sedan första generationen, så till den grad att den tagit över från Tab-serien som flaggskepp för Samsungs surfplattor och är nu den mest högpresterande serien i Samsungs sortiment. Nu när nästa generation av mobiltelefonen Note 3 visar Samsung även upp nästa inkarnation i 10-tumssegmentet, Note 3 2014 Edition.

När vi klämmer på den nya surfplattan på IFA märker vi flera skillnader från föregångaren. Designen är uppdaterad i stil med Note 3, det vill säga att baksidan i plast nu har en mer läderartad textur. En desto mer påtaglig skillnad är skärmen, som nu fått en knuff upp till 2 560 x 1 600 pixlar för en trevlig och högupplöst upplevelse. Stylusen S-pen får liknande mjukvaruuppdateringar som Note 3, med en ny undermeny som kan användas för att snabbt göra sökningar eller öppna applikationer i fönster.

Innanför det omdesignade skalet huserar lite olika hårdvara beroende på vilken modell man väljer. Modellen som håller sig till wifi-anslutning drivs av en Samsung Exynos 5 Octa med fyra Cortex A15-kärnor och fyra Cortex A7-kärnor. Väljer man istället modellen med LTE-anslutning används Qualcomm Snapdragon 800 med fyra Krait 400-kärnor, samma systemprocessor som vi finner LTE-versionen av Note 3.

note10front Note10back

Gemensamt för båda modellerna är en bakåtriktad kamera på 8 megapixlar tillsammans med en framåtriktad på 5 megapixlar, upp till 32 gigabyte flashlagring med möjlighet till expansion med microSD-kort. För trådlös anslutning finns både 802.11ac-nätverk och Bluetooth 4.0. Alltsammans drivs av ett batteri på 8 220 milliamperetimmar, över 1 000 mer än den tidigare upplagan, men vi fick inga siffror på vad vi kan förvänta oss för batteritid med den kraftfullare hårdvaran och mer högupplösta skärmen i åtanke.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 edition kommer trots namnet lanseras redan i oktober i år, och blir ingen billig historia. Prislappen landar på omkring 5 500 kronor för 16-gigabytesmodellen med wifi upp till 6 700 kronor för LTE-modellen med samma lagringsutrymme.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
10 Årtal sedan

Hur står sig Wifi modellen mot LTE modellen prestandamässigt?

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

Det är svårt att säga utan att testa dem mot varandra. Men de tester vi och andra gjort på olika produkter med Snapdragon 800 (LTE) och Exyons 5 Octa (3G) tyder på att S800 faktiskt är snäppet vassare i de flesta fall. MEN nu har ju Samsung en ny Octa-modell på G och är osäker på om det är denna man använder i Note 10.1.Du lär inte märka någon märkbar skillnad vid vanlig användning skulle jag tippa, kanske att det finns skillnader i batteritid men det måste man som sagt testa för att se. I övrigt är detta första gången… Läs hela »

Danneman78
Danneman78
10 Årtal sedan

Någon som vet vad denna platta kommer att hete på Samsung språk? Dvs kanske GT-N8020 eller vad?

//Danne

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”Danneman78″]Någon som vet vad denna platta kommer att hete på Samsung språk? Dvs kanske GT-N8020 eller vad?

//Danne[/quote]
Verkar bli P6000 för Wifi och P6050 för 4G/LTE modellen.