Som väntat blev ett av Samsungs stora paradnummer för IFA 2013 utannonseringen av den tredje upplagan av Galaxy Note-serien. Galaxy Note 3 är en bjässe till telefon och bjuder bland annat på nya funktioner för S-pen och videoinspelning i 4K-format.

Galaxy Note 3 blir en av de mest efterlängtade lanseringarna från den koreanska elektronikjätten i år, och som väntat fick vi ta del av den nya modellen på Samsungs presskonferens inför årets IFA-mässa i Berlin. Telefonen visades upp i samband med Samsungs smarta armbandsur Galaxy Gear som vi skrivit om i en tidigare nyhet idag, och nu är det dags att kika lite närmare på själva telefonen.

Note 3 är något tunnare än sin föregångare med sina 8,3 millimeter och även något lättare med en total vikt på 168 gram. Baksidan är likt de tidigare versionerna gjort i plast, men med en läderliknande textur som ger en något mer sober och kompakt känsla. Skärmen på 5,7 tum kommer med upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar vilket kommer väl till pass på en telefon som är tänkt att kunna användas för flera applikationer sida vid sida och anteckningar. Man har även gjort skärmramarna tunnare, så att bredden på telefonen är mer jämförbar med Note 2 trots den större skärmytan.

Två versioner av telefonen kommer lanseras, en med LTE-funktionalitet och en som håller sig till 3G. Sistnämnda använder sig av Samsungs egen Exynos 5 Octa-processor med fyra Cortex A15-kärnor tillsammans med ytterligare fyra Cortex A7-kärnor och är tänkt för den amerikanska marknaden. Den europeiska blir istället utrustad med Qualcomm Snapdragon 800 med fyra Krait 400-kärnor, och båda modellerna är bestyckade med 3 gigabyte internminne.

gnote3_front

Det är även intressant att Samsung tryckt in stöd för videoinspelning i 4K, eller Ultra HD, något som det funnits rykten om tidigare och som mest varit en tidsfråga i och med att Qualcomm skyltar med den möjligheten med sin systemprocessor. Kameran klarar även av stillbilder i 13 megapixlar.

Samsungs aktiva penna S-pen har fått en del nya funktioner. Exempelvis kan man nu genom att hålla ner pennan mot skärmen få upp en undermeny med en rad snabbfunktioner som exempelvis sökning. Man kan även använda pennan för att rita upp en rektangel på skärmen och välja en applikation, som sedan lägger sig i ett fristående fönster i samma storlek.

gnote3_software

Samsung Galaxy Note 3 kommer finnas med 16 och 32 gigabyte lagringsutrymme med möjlighet till expansion med microSD-kort. För att driva det hela finns ett batteri på 3 200 milliamperetimmar. Ingen exakt batteritid uppgavs för vanlig användning, men som jämförelse uppgav Samsung att Galaxy Note 2 klarar av 9,7 timmars uppspelning av 1080p-video och att Galaxy Note 3 expanderar detta till 13,1 timmar.

Prislappen är ännu okänd, men om det blir liknande de tidigare modellerna kan vi räkna med omkring 6 000 kronor vid lansering, men en exakt siffra kommer vi behöva avvakta med. Leveranserna bör inledas inom en månad.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments