Qualcomm är utan tvekan störst på den mobila marknaden, tack vare att de kan erbjuda helhetslösningar som ingen annan kan. Samsung som är en av världens största halvledarföretag tänker på allvar börja konkurrera med Qualcomms systemprocessorer och helhetslösningar.

På marknaden för smartphones och surfplattor finns det så mycket mer att tänka på än prestanda, att kunna erbjuda helhetslösningar med optimal batteritid till rätt pris går oftast i första rummet. Qualcomm är en så länge den aktör som kan erbjuda de bästa helhetspaketen med allt från processor, grafik och accelerationslogik till sensorer och kommunikationsteknik. Samsung som är en av företagets största kunder, tänker under året ge sig in i leken på allvar.

Deras nästa generations Exynos-processor; Exynos 4412 ska göra just det som Qualcomm gör bäst. På samma krets har företaget byggt in all kommunikationslogik som behövs, inklusive LTE/4G, vilket ger positiva effekter för batteritiden. De har redan börjat använda deras egna kommunikationschip i konsumentprodukter, men den kommande Exynos-processorn blir först att få den helt integrerad.

“Samsung’s single-chip solution is a combination of long-term evolution (LTE), telecommunications and W-CDMA functions[…]We don’t think there will be big technology-related problems as we have already tested our telecommunications chips in some smartphones and tablets for consumers in North America. Also, Google’s first reference mobile, the Galaxy Nexus, is using Samsung’s telecom chips.”

Galaxy Nexus använder redan Samsungs egna telekom-chip

Målet ser inte ut att vara att konkurrera direkt med Qualcomm, utan att inte behöva vara lika beroende av företaget. En annan stor fördel för Samsung blir att de kan dra ned tillverkningskostnaderna ytterligare, då de slipper köpa kretsar av Qualcomm. Samsung kan även tillverka de flesta, om inte alla komponenter som behövs inom företaget, vilket ger dem en stor fördel mot alla andra aktörer på marknaden.

Exynos 4412 ska få fyra ARM Cortex-A9-kärnor och en ännu okänd grafikdel, som vi väntar oss blir ARM Mali-T604. Om det gäller en, två eller fyra grafikkärnor är ännu oklart. Precis som nämnt ovan kommer kretsen även ha allt som behövs inbyggt, och Exynos 4412 kommer att tillverkas på företagets egna 32 nanometersteknik. Det är Exynos 4412 vi förväntar oss kommer hitta in i deras kommande flaggskepp Samsung Galaxy S III, som väntas anlända under årets andra kvartal.

Källa: KoreaTimes


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
12 Årtal sedan

Samsung har den här strategin på väldigt många olika marknads segment där man är närvarande och det verkar fungera mycket bra. Jag tror att de kommer växa väldigt mycket som företag, Apple borde se upp.