Samsung lanserar inom kort sitt nya smartphoneflaggskepp Galaxy S8. Efterträdaren Galaxy S9 lanseras troligen nästa år och då med 7nm-teknik.

Samsung är inte bara en gigant på mobil- och minnesmarknaden. Företaget har sina fingrar i många syltburkar. En av företagets viktigaste grenar är den egna kretsutvecklingen och här har företaget stora planer för nästa år. Samsung säger sig själva jobba med att spika en ny 7 nanometers tillverkningsteknik. Vilket enligt företagets produktionschef kallar “utmanande”. Något som nästan kan liknas vid en underdrift med tanke på att flera teoriserat kring att transistorstorleken skulle få svårt att öht nå under 10 nanometer.

7nm inte bara möjligt utan här redan nästa år

Samsung säger sig dock vara på god väg att få alla pusselbitarna på plats. Man tror sig även kunna bli marknadsledande när det kommer till 7nm-teknik. Detta genom nästa generations tillverkningsutrustning med tekniken extreme ultraviolet (EUV) litografi. Vilket bättre ska hantera de extremt små transistorerna vid kiseltillverkning.

Galaxy S9 blir trolig 7nm-debutant

Samsung planerar att släppa de första kommersiella kretsarna tillverkade med 7nm-teknik i början av 2018. En tidsplan som skulle falla väl i linje med nästa generations Galaxy-lansering. Galaxy S8 tar snart an marknaden med en Qualcomm Snapdragon 835 processor under skalet. En ny 10nm-krets som företaget utvecklat tillsammans med Qualcomm. Troligtvis kan det bli Galaxy S9 som används för att premiärköra Samsungs 7nm-kretsar nästa år.

Qualcomm och Samsung slog sig samman för att tillverka Snapdragon 835

Halvledartillverkaren TSMC planerar testtillverkning av 7nm-kretsar under 2017. När företaget är redo för en kommersiell lansering är dock oklart.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Knappast troligt att Samsung kommer att komma med 7nm nästa år när ingen än är ute med 10nm, och inte ens Intel lär ha någon större 10nm-produktion förrän mot årsslutet, om ens då.

10nm är en jätteutmaning, och UV-litografi en annan jätteutmaning ovanpå ytterligare jätteutmaningen 7nm.

Jag äter en hatt om denna förutsägelse slår in! 😛

Morkul
7 Årtal sedan

Samsung har ju redan massproduktion i 10nm så 7nm är ju nästa steg. Tror både TSMC och Samsung kommer ha 7nm under nästa år.

Att inte Intel har det ännu beror på att det är betydligt komplicerade processorer som de tillverkar, också en av anledningar till varför X86 plattformen börjar nå sitt slut. Intel själva har ju sagt att skulle de skippa all bakåt kompatibilitet skulle de kunna krympa ordentliga och dessutom kunna öka prestandan mångfalt. Men det kommer dröja länge innan det händer.