De flesta blir irriterade när våra skärmar reflekterar ljus och bilder från omgivningen men Samsung har nu utvecklat en bildskärmsteknik vars hela idé bygger på att ta in bilder från omgivningen. Istället för en irriterande reflekterande skärmpanel har Samsung utvecklat en transparent skärmpanel som helt enkelt använder ströljus i omgivningen som bakbelysning.

Exakt hur Samsung tänkte att deras transparenta skärmpanel ska bli nyttig i just bärbara datorer är vi lite kluvna till. Företaget menar att man inte behöver någon kraftfull bakbelysning på skärmen och därigenom kan sänka strömförbrukningen i en mobil produkt som exempelvis en bärbar dator.

Den testprodukt Samsung nu visat upp under FPD China 2011 baseras kring en 14,1 tum stor skärm med 1 680 x 1080 pixlars upplösning. Skärmen har även fyra vita LED-bakbelysningsrör i varje kant men ska bli helt transparent när strömmen stängs av.

see-through-lcd

Mer intressanta användningsområden för transparenta LCD-skärmar är har Samsung visat upp tidigare med 22-tum och 46-tums TV-apparator som exempelvis skulle kunna installeras framför ett fönster eller en spegel som ger en trevlig “bakgrundsbild” när skärmen är avslagen. Samsung väntas lansera de första kommersiella produkterna med sin transparenta bilskärmsteknik redan i juli 2011, vi vilken form har man dock inte avslöjat.

lcd45

Källa: HotHardware

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Massor
13 Årtal sedan

Nyskapande?
[imgcomment image[/img]

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

Med tanke på att skärmen står för en mycket stor del av strömförbrukningen är det inte en dålig idé! Men att den är helt transparent är jag mycket kluven till :/

Tempel
13 Årtal sedan

För surfande och liknande så lär det ju funka bra, mycket annat är det kanske inte helt lysande (pun intended) för. Nu när man använder lysdioder så är det ju inte heller lika energikrävande som de äldre skärmarnas lysrör så frågan är hur mycket man sparar. Sen som SI89 skriver, helt transparent kan ju inte vara en bra rent ergonomiskt.

13 Årtal sedan

Glossy + transparent. Den får man problem att använda…

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]För surfande och liknande så lär det ju funka bra, mycket annat är det kanske inte helt lysande (pun intended) för. Nu när man använder lysdioder så är det ju inte heller lika energikrävande som de äldre skärmarnas lysrör så frågan är hur mycket man sparar. Sen som SI89 skriver, helt transparent kan ju inte vara en bra rent ergonomiskt.[/quote]Jag kan tänka mig att huvudvärk kan vara en biverkning när man pratar transparenta skärmar… Jag gillar konceptet att spara på batteriet genom att låta skärmen absorbera ljus från omgivningen istället för att helt förlita sig på bakgrundsbelysning och hoppas… Läs hela »