SanDisk är en av tillverkarna bakom den nya XQD-standarden som skulle bli ersättaren till CompactFlash. Det är därför förvånande att SanDisk valt att helt dra sig ur samarbetet, vilket lämnar marknaden med en enda aktör för den nya standard.

Sony, Nikon och SanDisk har varit de drivande krafterna bakom utvecklingen av XQD. Förutom att erbjuda mer kompakta mått på minneskortet i jämförelse med CompactFlash skulle även prestandan kunna skalas mycket högre. XQD väntas från dag ett ha skrivprestanda på 125 MB/s och uppåt, medan den i framtiden ska kunna skala upp till 600 MB/s – en hastighet som kan jämföras med dagens SSD-enheter, som värt att notera begränsas av SATA 6.0 Gbps-gränssnittet.

SanDisk har nu valt att inte börjar producera den nya standarden, av ännu inte helt kända skäl. En anledning kan vara att endast en produkt som stödjer XQD är känd; Nikons flaggskepp D4 SLR som börjar skeppas nästa månad med ett pris på 6 000 dollar. SanDisk har fortfarande för avsikt att fortsätta med utvecklingen av XQD, men det är ännu oklart när de faktiskt ska börja producera dem.

43 x 36 x 5 mm CompactFlash i jämförelse mot 38,5 x 29,8 x 3,8 mm XQD

Istället lämnas Sony helt ensamma på marknaden med det nya formatet, vilket kan tyckas är tillräckligt när det bara kommer finnas en väldigt dyr kamera som stödjer det. Framöver när antalet enheter som stödjer XQD och efterfrågan stiger, kan det tänkas att SanDisk faktiskt börjar producera den standard de var med och skapade.

Källa: CNET


Relaterad nyhet:

Subscribe
Notifiera vid
19 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Tråkigt. Det verkar ju ha enorm potential annars. Men om någon kan driva igenom en ny standard är det Sony! Det hör till deras tradition lite. 🙂

Tempel
12 Årtal sedan

Jomen, Sony är duktiga på det och vi vet ju oxå hur det gått med deras grejor. Elcassette, Betamax, Minidisc, Atrac, Memorystick.. allt har slagit ut konkurrensen och varit bättre och billigare… eller? För att inte tala om rootkits, man kanske får det med på dom här korten… 😉

MYB
MYB
12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Jomen, Sony är duktiga på det och vi vet ju oxå hur det gått med deras grejor. Elcassette, Betamax, Minidisc, Atrac, Memorystick.. allt har slagit ut konkurrensen och varit bättre och billigare… eller? För att inte tala om rootkits, man kanske får det med på dom här korten… ;-)[/quote]

Och sen så har vi Blu-Ray 😉

XQD verkar vara en grym produkt och om hastigheten går att få till på microSD kort så kommer det ju bli sinnessjukt bra.

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

De har ju också drivit igenom CD, DVD och Blu Ray. Varav de två första används ganska mycket än idag eller?

Tempel
12 Årtal sedan

CD ett joint venture med Philips, även om fler bolags patent användes för den fördiga lösningen, Philips fö dom som gav oss den vanliga kassetten. Dvs ett företag som vet hur man lyckas med en teknologi även om dom är notoriskt dåliga på att få cred för det. När det gäller DVDn så var hela industrin inblandad. Toshiba, Matsushita, Mitsubishi, Pioneer, Apple, IBM, Microsoft mfl ink de två tidigare nämnda. Blu-Ray.Panasonic (Matsushita), Dell, Hitatchi, LG, Samsung, HP, Sharp, TDK osv. Så vad har Sony lyckats med på egen hand? Walkman? Men det är ingen teknologi, det är en ny produkt… Läs hela »

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Jag vet att de är joint ventures med andra företag.

Men glöm inte att Playstation konsolerna gjorde ett stort jobb för att standardisera CD och DVD. Hade inte Playstation konsolerna utrustats med nya format hade det nog tagit längre tid att introducera dessa till marknaden.

Tempel
12 Årtal sedan

PS kom ´94, hade CD.
CDn kom ´82

PS2 hade DVD kom ´00
DVDn kom ´95

Nya format? Standardisera?

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]PS kom ´94, hade CD.
CDn kom ´82

PS2 hade DVD kom ´00
DVDn kom ´95

Nya format? Standardisera?[/quote]

Så bara för att det kom ut tidigare kan Sony omöjligt ha hjälpt till? Du tror på fullaste allvar att Playstation 1&2 inte hade något att göra med CD och DVD popularitet?

Du verkar vara en som inte gillar Sony alls därför avslutar jag disskutionen nu.

Tempel
12 Årtal sedan

Nej, Playstation har absolut inget med vare sig CDn eller DVDns popularitet. Ingen som helst.

Sony är ett företag som gillar proprietära lösningar och inte drar sig för att köra med rootkits. Det är inte konsumentvänligt i mina ögon.

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Nej, Playstation har absolut inget med vare sig CDn eller DVDns popularitet. Ingen som helst. Sony är ett företag som gillar proprietära lösningar och inte drar sig för att köra med rootkits. Det är inte konsumentvänligt i mina ögon.[/quote] Återigen kvittar vad jag säger till dig så kommer du säga att Sony är ondskan själv. Vilket är lite skrattretande. Fortsätt du att ge mig minus så återgäldar jag tjänsten också! EDIT: Dessutom hänger du upp dig på grejer som hände för länge sen när företaget antagligen var under en annan ledning. Kan inte vara många företag du handlar produkter… Läs hela »

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Visst PS1 låg kanske inte bakom CD framgångar men Sony var en av alla dessa företag som drev på standarden. “Sony first publicly demonstrated an optical digital audio disc in September 1976” Saxat från Wikipedia. Att DVD drevs fram mycket med hjälp av PS2 står jag fast vid. Att Sony är ett företag som vågar satsa på nya standarder och i en del fall även driva igenom dom står jag fast vid. Sen Tempel om du nu ogillar Sony för att de kör på proprietära lösningar vilka företag köper du av då? Jag gissar på att du inte använder något… Läs hela »

Poontus
12 Årtal sedan

det var många som köpte PS2 som inte spelade, dom köpte den endast för DVD uppspelningsmöjligheterna. (var stora nyheter om det i media)
DVD spelarna var svindyra i början, med PS2 så kändes det som att man fick mer.

PS2 hjälpte helt klart DVD standarden att slå igenom på bredare front, innan den kom körde dom flesta fortfarande med VHS

Tempel
12 Årtal sedan

Poontus, hade du skrivit det om PS3an och Blu rayen så hade stämt. Men nej, men än i spelkretsar så snackades det inte om PS2 och dvd. Dvs de som ändå var intresserade av den som konsoll tyckte det var bra att man kunde kolla på film oxå med den.

Sebbe
12 Årtal sedan

Löjligt, Lasermedia fans redan under 60-talet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Laserdisc

http://sv.wikipedia.org/wiki/Video_CD

Andreas G
12 Årtal sedan

[quote name=”Sebbe”]Löjligt, Lasermedia fans redan under 60-talet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Laserdisc

http://sv.wikipedia.org/wiki/Video_CD%5B/quote%5D

:worship:

svolter
12 Årtal sedan

[quote name=”Swedish Berserk”]Jag vet att de är joint ventures med andra företag.

Men glöm inte att Playstation konsolerna gjorde ett stort jobb för att standardisera CD och DVD. Hade inte Playstation konsolerna utrustats med nya format hade det nog tagit längre tid att introducera dessa till marknaden.[/quote]

Inte CD, men med DVD hade de väl ett litet finger med.
Kommer ihåg nyheter som [url]http://www.v3.co.uk/v3-uk/news/2000865/playstation-boosts-dvd-sales[/url]

Birks
12 Årtal sedan

Flamewars!!!!!!!!!!!!!! 😉