Medan smartphonetillverkare kämpar med olika energisparfunktioner och strömsnålare kretsar säger sig forskare från MIT lyckats med en revolution inom batteriteknik.

Forskarlaget med sina rötter på MIT arbetar inom startupföretaget Solidenergy där man inte bara har en banbrytande batteriteknik på papper utan hävdar att de första batterierna ska produceras redan nästa år.

Solidenergy tog över en batteritillverkningsfabrik från A123 systems när företaget gick i konkurs och säger att man på detta sätt fått lära sig hur man faktiskt tillverkar batterier för massproduktion. Kunskap man sedan använt som underlag när man fortsatt sin utveckling av sina lithium-metall-batterier.53520_07_smartphones-100-more-battery-life-arrive-2017_full Det som skiljer Solidenergys batteriteknik från traditionella lithiumjonbatterier är att företaget radikalt lyckats krympa anoden, ena sidan av batteriet. Genom att använda en tunn lithiummetallfolie tillsammans med ett fast elektrolytlager, elektrolyten är den vätska (oftast flytande) som transporterar elektronerna mellan anod och katod när ett batteri genererar energi, har forskarna lyckats skapa ett batteri som erbjuder samma kraft som en traditionell lithiumcell men i halva storleken.

I teorin skulle detta innebär att man kan tillverka batterier som i samma storlek som dagens batterier levererar den dubbla kapaciteten och potentiellt fördubbla batteritiden i produkter.

Det som skiljer Solidenergys batteriteknik mot många andra lovande tekniker är att den faktiskt snart är redo för produktion. Redan i november 2016 väntas battericeller vara redo för drönare. Året efter hoppas man kunna ta tekniken till smartphones och andra batteridrivna produkter. Sist men inte minst kommer man sikta på en lansering 2018 för bilbatterier, vilket skulle kunna fördubbla räckvidden hos elbilar. Även om tillverkningen och kraven på bilbatterier är betydligt högre än för annan elektronik och där Solidenergy riskerar att stöta på fler problem under utvecklingsperioden.

Förhoppningsvis kan vi i alla fall få se en regelrätt batterirevolution för våra smartphones redan under 2017.

För dig som vill hitta marknadens bästa smartphone idag ska du inte missa Svenska Smartphone-guiden på vår systersajt surfa – Sveriges största jämförande test av smartphones!

Svenska Smartphoneguiden

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Känns som priset borde kunna gå ner till betydligt billigare nivåer om de använder väldigt tunn film med litium.