En smartphone byggs idag oftast just en stor bildskärm och detta gör givetvis skärmen till en vital del i alla telefoner idag. Tillverkarna använder olika tekniker med olika för- och nackdelar. Med hjälp av ett kraftigt mikroskop har vi nu möjlighet att visualisera en av de största nackdelarna i Super AMOLED-tekniken, dess PenTile-subpixelteknik.

Super AMOLED är den skärmpanel som bland annat Samsung använder i sina Android-telefoner Galaxy S och Nexus S. Skärmtekniken som ofta får väldigt goda vitsord för sin djupa svärta och fina kontrastförhållande har dock även nackdelar jämfört med de olika LCD-tekniker som finns på marknaden idag.

Även om en Super AMOLED-skärm har samma specificerade upplösning (exempelvis 480 x 800 pixlar) som en konkurrerande LCD-skärm skiljer sig antalet subpixlar dem emellan. Varje pixel delas upp horisontalt och oftast i ett RGB-mönster med en röd, en grön och en blå subpixel. Samsungs patenterade PenTile-teknik lurar dock ögat genom att använda sig av fler röda och gröna (RRB eller GGB) subpixlar, vilket ska ge panelen en längre livslängd och lägre strömförbrukning. PenTile-tekniken har även börjat användas i LCD-skärmar, främst dem med så kallad qHD-upplösning (540 x 960 pixlar).

Den ojämna subpixel layouten kan ge upphov till sämre skärpa och märks tydligast vid lösning av text eller annan skarp grafik. De flesta användare lider inte av detta vid vanlig användning, men det är som med alla bildfenomen väldigt individuellt. I en direkt jämförelse med en RGB-subpixel skärm är dock skillnaderna ofta märkbara, något som nu illustrerats väldigt väl av den ungerska webbtidningen PDAFanclub. Där man skapat en flashanimation för att jämföra olika skärmpaneler på subpixelnivå.

För den som vill se de fysiska skillnaderna i RGB och PenTile subpixel-teknikerna kan man exempelvis jämföra Samsung Galaxy S med LG Optimus 2X och dess IPS-LCD skärm. Men det interaktiva flashverktyget ovan låter oss även jämföra IPS-LCD med andra skärmtekniker som används på marknaden.

Noterbart är att Samsung med sin senaste generations Super AMOLED Plus-panel gått över till en fullskalig RGB-subpixeluppsättning och därmed kan bjuda på fördelarna med närmast oändlig kontrast samtidigt som skärpan bör vara bättre än i dess tidigare AMOLED-paneler.

Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments