Under natten för oss svenskar inledde Anonymous sin största DDoS-attack någonsin mot skivbolag och myndigheter, där även vanligt folk deltog i protest mot lagförslagen SOPA och PIPA. Efter “den senaste tidens händelser” ställs SOPA och PIPA på hyllan, och nya lagförslag ska istället förberedas.

Efter att flera anställda på Megaupload greps och sidan stängdes ned, så triggades en planerad DDoS-attack igång tidigare än först planerat. Målet var först och främst skivbolag och myndigheter och ses bland många som en protest mot de ytterst kontroversiella SOPA och PIPA-lagarna. Dagen innan detta hade flera sidor; speciellt noterbar Wikipedia en blackout i protest mot lagförslagen.

Förutom att allvarligt skada den infrastruktur internet bygger på skulle SOPA ge storföretagen rätt att blockera sidors inkomstkällor i form av reklam, förbjuda sökmotortjänster att länka till sidan och kunna begära från internetleveratörer att blockera tillgång till sidorna. Allt som krävts hade varit om företaget i fråga ansåg att en sida, eller en av dess läsare och medlemmar, distribuerade upphovsrättsskyddat material. Att kunna frysa en sidas inkomst som beskrivs ovan hade varit möjligt även om sidan inte baserats i USA, så länge annonsörerna haft sitt fäste i landet. Alltså skulle dessa lagar som eventuellt skulle slås igenom i USA, påverka precis alla individer nationellt. Att frysa en sidas inkomstkällor är minst lika effektivt som att blockera tillgången för nätanvändare till den på sikt.

Ett stort problem många såg var att kongressmännen som potentiellt skulle klubba igenom lagarna inte hade en aning om hur tekniken och internets infrastruktur fungerade – någonting de själva har erkänt. Förutom detta nekades flera stora namn och företag som var emot förslagen att tala inför kongressen och prata om vilka skada både SOPA och PIPA kunde förorsaka. Det som oroade de flesta var den potential till missbruk och censur lagarna skulle möjliggöra mot yttrandefriheten, en av de viktigaste grundpelarna i ett demokratiskt samhälle. Men efter protesterna och DDoS-attackerna backar man nu med båda lagförslagen.

“I have heard from the critics and I take seriously their concerns regarding proposed legislation to address the problem of online piracy. It is clear that we need to revisit the approach on how best to address the problem of foreign thieves that steal and sell American inventions and products.[…]The Committee will continue work with both copyright owners and Internet companies to develop proposals that combat online piracy and protect America’s intellectual property. We welcome input from all organizations and individuals who have an honest difference of opinion about how best to address this widespread problem.”

Medan det inte går att förneka att piratkopiering av upphovsrättsskyddat material är ett problem, så är det inte ett så stort problem som vissa försöker få det att låta som. Uppenbarligen är SOPA och PIPA inte en lösning på problemet, vilket är varför man lägger dem på hyllan. Istället ska man ta fram nya lagförslag där de lovar att alla röster ska få bli hörda – någonting som absolut inte stämde med vare sig SOPA eller PIPA, där storföretagens pengar och intressen talade före folkets i ett demokratiskt land.

Namnen SOPA och PIPA är troligtvis borta för gott, men de kommer säkerligen tillbaka i en annan form och andra namn. Förhoppningsvis håller man sitt ord och lyssnar på alla individer den här gången – men inte minst de som faktiskt förstår sig på tekniken och kan tala om vilka följder lagförslagen kan få.

Källa: Arstechnica

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
12 Årtal sedan

Tyvärr kommer inte mediaindustrin nånsin ge sig.

Kogster
12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Tyvärr kommer inte mediaindustrin nånsin ge sig.[/quote]
Får väll vi se till att stå på oss 😉

Vem använder fil hosting sidor till fildelning, trodde man tröttnade på sånt för fildelning när bittorrent tekniken uppfanns. Jag använder ju sånt mest för att dela MC världar och liknande.

Andreas G
12 Årtal sedan

Om man kunde använda torrents till att ladda ner lagligt material till ett bra pris skulle vi inte ha det här problemet.

Istället för att sträva emot kanske man ska försöka förse kunderna med vad de vill ha?

Santa-san
12 Årtal sedan

Har följt detta som hände lite grand och denna överdrivna jätteaktion var ju förstås bara för att “markera” så att säga, då dom nog kände på sig att dom sopa och pipa inte skulle gå igenom. Sen KAN ju händelserna ha att göra med att republikanerna håller på att bestämma sig för ny kandidat… >_> Men sånt kan man ju bara spekulera i. Det är ju iallafall trevligt att se att FBI uppenbarligen har fått fatt i alla terrorister och gjort en “clean slate” på most wanted-listan när dom har såna här resurser att lägga ned på att jaga digitala… Läs hela »