Att förlägga sina prylar är ett problem som följt med oss sedan urminnes tider, och om något har modern teknik gett oss ytterligare saker att tappa bort. Det nystartade projektet Tile vill råda bot på detta med små sändare som kan spåras med en smartphone.

Alla har vi någon gång varit med om att lägga sina nycklar på “ett säkert ställe så att man hittar dem”, bara för att leta i panik dagen efter. Eller glömt mobilen eller plånboken i en ficka som i sin tur hamnat i tvättkorgen. Medan det idag finns metoder mot detta, som ljudaktiverade nyckelknippor, så vill Tile använda ett liknande koncept med mobiltelefonen som centrum för att undvika borttappade ägodelar.

Tile bygger kring små brickor som ska kunna fästas på ytor, i en nyckelring eller bara läggas i en ficka eller väska. Brickorna kan i sin tur knytas till ett Tile-konto och en smartphoneapplikation. Skulle du sedan förlägga en ägodel med tillhörande Tile kan brickan skicka ut en Bluetooth-signal som applikationen kan känna av – och du kan använda signalstyrkan för att leta rätt på ägodelen.

Man har även implementerat andra finesser i Tile. Varje bricka har en högtalare som kan aktiveras med applikationen så att man istället kan lyssna sig fram till enheten, och brickorna kan delas med bekanta så att även de kan leta med sina telefoner. Applikationen lagrar viss tidigare information, så är brickan inte inom räckhåll kan applikationen delge var den senast kunde hittas.

Tile

Skulle ägodelen fortfarande inte gå att hitta kan användaren markera sin ägodel som borttappad. I det fallet kommer samtliga mobiltelefoner i världen med Tile installerat tyst söka efter brickan och skicka koordinater om den skulle hittas – ju fler som använder Tiles, desto större sannolikhet att din ägodel dyker upp.

Varje bricka har ett inbyggt batteri som håller ett år, varpå brickorna behöver återvinnas och bytas ut genom tillverkaren. Än så länge är det bara Apple Ios som stödjs, vilket Tile förklarar med att stödet för Bluetooth 4.0 ännu är alldeles för tunnt på Android-plattformen och inexistent på Windows Phone-plattformen.

Tile samlar för närvarande in resurser på sin hemsida för en fullskalig lansering, och med 73 000 dollar har man överträffat insamlingsmålet på 20 000 dollar med 25 dagar kvar av insamlingen. Bidrag sker genom förhandsbokning, och man kan boka från en och upp till nio brickor. Man beräknar inleda leveranserna i omkring årsskiftet.


Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jarl Hedberg
Jarl Hedberg
10 Årtal sedan

Fullständigt lysande, blir köp direkt om de släpps till min XperiaZ och går att köpa samt byta in hos NetOnNet.

darrenj
10 Årtal sedan

men när jag sno din XperiaZ kommer jag att slå din Tile med min hammare. Borta!!

Jarl Hedberg
Jarl Hedberg
10 Årtal sedan


Läs gärna artikeln, telefonen är verktyget inte sökobjektet… Z har redan fjärravstängning så den kan göras värdelös när du snott den.