För att få speltitlar klara till lanseringen av nya spelkonsoler krävs det plattformar hos spelutvecklarna redan i ett tidigt stadie. Enligt de senaste ryktena ska Sony skickat ut nya plattformar i januari 2013 med bland annat en åttakärnig Bulldozer CPU och en Radeon-grafikkrets.

Allt pekar på att både Sony och Microsoft valt hårdvaruplattformar från AMD när man utvecklat sin nya generations spelkonsoler. Båda konsolerna ryktas byggas kring åttakärniga Bulldozer-processorer ackompanjerade av dedikerade grafikkretsar ur AMD:s utbud.

Enligt läckta dokument till speltidningen Kotaku har Sony börjat skeppa ut nya uppdaterade utvecklingsplattformar till sina partners och i specifikationerna för dessa detaljeras bland annat en 64-bit AMD-processor med fyra stycken Bulldozer-moduler för totalt 8 beräkningsenheter/kärnor. Samt en R10xx Liverpool GPU som troligtvis baseras på AMD:s senaste grafikkortsarkitektur Graphics Core Next – samma arkitektur som används i Radeon HD 7000-familjen.

Andra noterbara specifikationer är 8 gigabyte internminne samt 2,2 gigabyte grafikminne och en optisk blu-ray-spelare. Bland specifikationerna finns även detaljer som avslöjar tre USB 3.0 portar, dubbla ethernet-portar för nätverk samt en 160 gigabytes hårddisk. Dessa specifikationer är däremot något vi skulle lägga mindre vikt vid i en utvecklingsplattform som med största sannolikhet har lite, om något, fysisk gemensamt med den slutgiltiga spelkonsolen. Video och ljud plockas ut genom HDMI eller en optisk utgång, vilket låter fullt rimligt även för den slutgiltiga konsolen.

Ny handkontroll med pekplatta

Enligt ytterligare dokumentation som Kotaku erhållit ska Sony även arbeta på en ny handkontroll för sin nästa generations spelkonsol. Orbis Development Tool är utvecklingsnamnet och anspeglar på konsolens utvecklingsnamn Orbis. Handkontrollen kommer troligtvis vara lik DualShock 3-kontrollern från nuvarande generation, då denna sägs användas av många utvecklare.

Men den nya handkontrollen ska bland annat berikas med en PS Vita-liknande pekskärm som troligtvis kommer hittas på baksidan av handkontrollen och ge stöd för två punkters multi-touch. Pekplattan ska även vara klickbar.

Annan funktionalitet i handkontrollern är rörelsekänslighet där Sony sägs vidareutvecklat funktionaliteten med tiltkorrektion. Det ska även finnas en dedikerad delningsknapp på handkontrollen vars funktion är något oklar.

Som sig bör ska alla obräftade uppgifter tas med en rejäl nypa salt. Men allt mer pekar onekligen mot att Sony valt att satsa helhjärtat på PC-komponenter från AMD under utvecklandet av sin nästa generations spelkonsol.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

kan detta innebära bättre spel för PC och eventuell optimering för amd system down the line?

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
11 Årtal sedan

Ska bli spännande att se hur mycket betalt de tänker ta för en konsol med massproducerade pc-komponenter.

11 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]kan detta innebära bättre spel för PC och eventuell optimering för amd system down the line?[/quote] Bättre och bättre Pc spel. Om man skall tro Carmack så är det fortfarande 30Fps, kanske 1080p istället för 720p nu. Samt att portar är portar blir inte bättre mus/tangentbords optimering för det. [quote name=”Tripptrapptrull”]Ska bli spännande att se hur mycket betalt de tänker ta för en konsol med massproducerade pc-komponenter.[/quote] Ett vad. Kommer hamna på 4-4.3k. EDIT: Till min stora suck så antar jag att det kommer fortsätta som vanligt. Xbox port till ps3 till pc. Men Pc verkar få en del… Läs hela »

svartlock
11 Årtal sedan

[quote name=”GammalRäv”][quote name=”flopper”]kan detta innebära bättre spel för PC och eventuell optimering för amd system down the line?[/quote] Bättre och bättre Pc spel. Om man skall tro Carmack så är det fortfarande 30Fps, kanske 1080p istället för 720p nu. Samt att portar är portar blir inte bättre mus/tangentbords optimering för det. [quote name=”Tripptrapptrull”]Ska bli spännande att se hur mycket betalt de tänker ta för en konsol med massproducerade pc-komponenter.[/quote] Ett vad. Kommer hamna på 4-4.3k. EDIT: Till min stora suck så antar jag att det kommer fortsätta som vanligt. Xbox port till ps3 till pc. Men Pc verkar få en… Läs hela »