Sportfantaster och spelares dröm – LG visar 4K OLED med 120 Hertz

Inget grafikkort på marknaden kan mätta LG:s nya OLED-prototyper

2

LG visar upp två nya OLED-prototyper som är de första i världen att leverera äkta 120 hertz vid 4K-upplösning. En våt dröm för både sportfantaster och spelare.

LG fortsätter satsa på sina OLED-teknik och under IFA 2016 fokuserade tillverkaren på ett utökat stöd för HDR-teknik. Det som fick redaktionen att tappa hakan var dock två OLED-prototyper med stöd för High Frame Rate upp till 120 hertz.

LG visade upp världens första 4KTV-apparater med stöd för uppspelning av video i 100 eller 120 bilder per sekund. Uppdateringsfrekvensen är med andra ord fördubblad mot vad vi är vana vid på TV-marknaden där vi i Europa ser TV-sändningar i 50 bilder per sekund medan man på andra sidan atlanten ökar detta till 60 bilder per sekund.

När LG nu visar de första TV-apparaterna med stöd för HFR och bildfrekvenser på upp till 100 respektive 120 hertz är det med fokus på sportsändningar. Snabba rörelser är ofta svåra att återge med bra flyt i lägre bildfrekvens och de sändningar av friidrott och tennis som visas på IFA är imponerande följsamma och nästan skrattretande detaljerade i 4K-upplösning. LG poängterar också att man numera stödjer HLG, Hybrid Log Gamma, som kortfattat kan beskrivas som HDR-teknik för TV-sändningar. När och om TV-bolag anammar broadcast-versionen av HDR är dock oklart.

 

HDMI räcker inte till

IPTV-sändningarna som används under demonstrationen på IFA undviker samtidigt att LG blir begränsade av den rådande HDMI-standarden som från externa källor inte stödjer mer än 60 hertz uppdateringsfrekvens vid 4K-upplösning. Vilket betyder att det kommer krävas en ny HDMI-standard eller Displayport 1.3/1.4-utrustade TV-apparater för att kunna leverera 4K-material vid 100 eller 120 hertz från externa källor som en mediaspelare eller en dator.

Medan 4K-upplösning vid 120 hertz är en dröm även för spelare skulle det också krävas en enorm GPU-kraft för att leverera detta från dagens speltitlar. Ett ensamt Geforce GTX 1080 klarar med nöd och näppe att leverera 60 bilder per sekund i 4K vid aggressivare grafikinställningar. Varpå 120 fps i samma upplösning skulle vara närmast ouppnåbart med dagens grafikkretsar.

LG bekräftar också att deras HFR OLED-prototyper troligtvis inte kommer att se dagens ljus förrän tidigast 2018 men lanseringen kommer troligtvis anpassas efter intresset för HFR-sändningar hos TV-bolag och kanske även introduktionsplanerna för nya HDMI-standarder med stöd för dessa uppdateringsfrekvenser.

Gamescom 2016

Fler artiklar från IFA 2016

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Men filmer spelas väl inte in med högre framerate än 48 hz idag…

erik
erik
7 Årtal sedan

Jag skriker!!! 🙂