Haswell kommer inte bara med högre prestanda och grafik utan är designad med mobilitet i första rummet. Nu läcker detaljerna ut kring Haswell för ultrabooks och förutom ett flertal nya strömsparfunktioner detaljers styrkretsen Lynx Point-LP.

Haswell blir Intels första arkitektur som är utvecklad med mobilitet som högsta prioritet. Detta för att möjliggöra nya formfaktorer som tunnare konverterbara och surfplattor samtidigt som företaget kan bibehålla hög prestanda. Det kommer finnas två version av Haswell. Den ena kan vi kalla för “vanliga” Haswell medan den andra heter Haswell ULT och är den strömsnåla varianten för användning i bland annat ultrabooks. Haswell ULT ska enligt tidigare uppgifter ha TDP-värden på 15 respektive 10 watt inklusive sydbrygga.

Haswell_24MHzHaswell_C7_C8_C9_C10

Haswell ULT kommer precis som Ivy Bridge med en basfrekvens (BCLK) på 100 megahertz men kan i viloläge sänka denna till endast 24 megahertz. På så vis kan processorn arbeta i endast 192 megahertz i viloläge, vilket kan jämföras mot 800 megahertz i dagens Ivy Bridge. När det krävs återgår processorn till sin basfrekvens på 100 megahertz. Haswell ULT kommer även med tre nya C-lägen – C8, C9 och C10 som endast kommer finnas tillgängligt i ULT-varianten och inte de stationära modellerna eller processorer för vanliga bärbara datorer. Förutom att försätta processorn i ett djupare strömsparläge ska den även snabbare kunna återgå till att arbeta i fullfart igen.

Integrerad sydbrygga med termisk schemaläggning

Lynx Point-LP heter namnet på den krets som ska integreras i samma kapsel som processorkärnan. Styrkretsen kommer byggas på en 32 nanometerteknik och vara direkt kopplad till processorn via en OPI-buss (On Package Interface) med en bredd på x8 – vilket vi antar är en förskönad version av PCI Express. Det här betyder att kommunikationsbussar som DMI och FDI är helt bortplockade. Styrkretsen kommer även vara del i processorns termiska schemaläggning. Det vill säga att om processorn blir för varm klockar den ned sig tillsammans med styrkretsen och vice versa. Det här är logiskt då de kommer dela samma kylningslösning.

Tittar vi på den fullständiga Lynx Point får den 14 USB 2.0, sex USB 3.0, sex SATA 6.0 Gbps (gigabit per sekund) och åtta PCI Express 2.0. Värt att pointera är det här inte samma PCI Express-kanaler som kommer finnas i processorn utan dessa är till för att datortillverkare ska kunna lägga till extra logik på efterhand. Två av USB 3.0-portarna och två SATA 6.0 Gbps kommer att dela bandbredd med andra PCI Express-anslutna enheter. Detta är troligtvis både en kostnadsbesparing men även ett sätt att få ned strömförbrukningen.

Lynx_Point

Åter till Haswell ULT och dess tillhörande styrkrets Lynx Point-LP. Denna kommer med åtta USB 2.0, fyra USB 3.0, fyra SATA varav tre är av 6.0 Gbps-standarden. Här delar två USB 3.0 och samtliga SATA bandbredd med de sex PCI Express-kanalerna vilket med största sannolikhet är för att minimera strömförbrukningen. Det ser trots detta ut att vara en fullt tillräckligt krets för ultrabooks och lite till. VGA försvinner även helt och föga förvånande kommer inte stöd för överklockning finnas här.

Haswell_ULT

Då Haswell är designad för mobila plattformar är den närmare integreringen av sydbryggan bara logisk och det här kan på sikt innebära slutet för den dedikerade sydbryggan. Det är möjligt att Haswells uppföljare, Broadwell, kommer med en sydbrygga som integreras på samma kisel som processorn. Lanseringen av Haswell väntas ske under det andra kvartalet 2013 och Haswell ULT för ultrabooks kommer troligtvis dröja till någon gång under det tredje kvartalet.

Källa: Expreview


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments