Mekaniska hårddiskar är verkligen inte det optimala valet för en ultraportabel dator men i de lägre prisklasserna finns det få bra alternativ utan att lagringskapaciteten blir för låg. Nu talar rykten för att nya supertunna 2,5-tums hårddiskar med en profil på endast 5 millimeter är under utveckling.

Enligt branschtidningen DigiTimes ska hårddisktillverkare börjat planera för de nya supertunna hårddiskarna i ett försök att möta efterfrågan på ultratunna datorer med högre lagringskapacitet. Dagens 2,5-tums hårddiskar mäter mellan 12,5 ner till 7 millimeter i profil men i jämförelse med SSD-enheter i mSATA-format finns det många viktiga millimetrar att spara. De nya 5 millimeterhårddiskarna skulle ta 30 procent mindre utrymme i höjdled och möjliggöra ännu tunnare datorer med högre lagringskapacitet utan de prispremium som kommer med SSD-enheter.

Med Intels stora fokus på ultrabooks och deras snabba uppstartstider är det högst troligt att de supertunna hårddiskarna använder sig av någon form av hybridlösning där en mekanisk hårddiskplatta matchas med NAND-flashminne. Detta skulle ge en cache-lösning som ser till att hålla uppstartstiderna låga samtidigt som lagringskapaciteten blir betydligt högre än i ultrabooks med endast SSD-baserade lagringslösningar.

Uppgifter från industrikällor säger att de nya 5 millimeterhårddiskarna fortfarande bara är i planeringsstadie och att man försöker lösa både stabilitetsproblem med hårddiskarnas skrivhuvud samt minimera den ökade tillverkningskostnad som tillkommer när man krymper hårddiskarna ytterligare. När och om de nya supertunna hårddiskarna dyker upp i färdiga datorer är inte klart. Samma källa påpekar att vi i början på nästa år kommer se kraftigt ökad konkurrens på marknaden för hybridhårddiskar vilket kan snabba på utvecklingen av det nya formatet.


Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
NiQ3
11 Årtal sedan

Känns som det kommer vara slött och hett.
Men kanske ssd kommer ikapp innan denna är klar. Jag tycker en 256GB SSD räcker i ssd och dom blir ju bara biligare så.

Marquzz
11 Årtal sedan

Sista rycket innan SSD tar över helt antar jag.

Tobberian
11 Årtal sedan

Finner naglarna intressantare.. måste va fake (tjocka designade konstiga), och är det en man? X)

AmiDonc
11 Årtal sedan

Fan vad tufft, snart kan man ha mekaniska hårddiskar i plånboken.