NVIDIA kommer under hösten att lansera sin första fyrkärniga systemprocessor baserad på ARM Cortex-A9 arkitekturen. Man har länge påpekat att det blir den första fyrkärniga kretsen på ARM-marknaden och nu talar uppgifter om att man inte bara blir först utan även kan få över ett halvårs försprång på konkurrenterna.

Tegra 3, eller Kal-El, som är kretsens utvecklingsnamn kommer att tillverkas med dagens 40-nanometerteknik, likt sin föregångare den dubbelkärniga Cortex-A9-kretsen Tegra 2. NVIDIA är idag de enda som tillverkar en Cortex-A9-krets på 40nm och att lyckas pressa in två ytterligare kärnor med samma tillverkningsteknik utan att energiförbrukningen och värmeutvecklingen skenar iväg är troligtvis ingen lätt uppgift.

För övriga kretsutvecklare som mestadels använder sig av den än mindre effektiva 45nm-tekniken verkar uppgiften vara för svår att ens ge sig på. De senaste ryktena säger nämligen att ingen av de stora aktörerna, Texas Instruments, Samsung eller Qualcomm kommer att rulla ut fyrkärniga systemprocessorer med 40- eller 45nm-teknik.

Specifikation Kal-El (Tegra 3) Tegra 2
Tillverkningsteknik 40nm 40nm
Kretsstorlek 80mm2 49mm2
CPU Fyrkärnig Cortex-A9 vid 1,5 GHz Tvåkärnig Cortex-A9 vid 1,0 GHz
L2-cache 1MB delad 1MB delad
NEON FPU Ja Nej
GPU GeForce ULP Gen 2 med 12-kärnor GeForce ULP med 8-kärnor

Man kommer istället att avvakta den betydligt effektivare 28nm-tekniken och ARM:s Cortex-A15-arkitektur. Där man med en effektivare grundarkitektur och högre frekvenser väntas nå högre prestanda med två kärnor än vad Kal-El kan uppnå med fyra kärnor.

Stämmer dessa uppgifter betyder detta samtidigt att NVIDIA med all säkerhet blir ensam om en fyrkärnig ARM-processor under 2011, med en planerad lansering till höst. De första produkterna med Tegra 3 bör också dyka upp innan årsskiftet, medan de första 28nm baserade produkterna troligtvis dröjer ytterligare ett halvår.

När väl 28nm-tekniken och Cortex-A15 arkitekturen är mogen kommer man kunna tillverka fyrkärniga Cortex-A15-kretsar i samma storlek som dagens tvåkärniga Cortex-A9-kretsar. Om NVIDIA kan utnyttja sitt fyrkärniga försprång på marknaden återstår att se.

Källa: Fudzilla

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Tegra 3 lär ju inte påverka smartphone marknaden så mycket, därav borde det säkerställa NVIDIA:s nu redan starka fotfäste på tablet marknaden kan man tycka där Tegra 2 används i nästan samtliga, om inte alla med Android?

Aster
12 Årtal sedan

Tror inte andelen tablets med nvidia kommer öka, iom Android 3.2 så släpps konkurerande plattformar in som alternativ.
tegra 2 presterar klart sämst av plattformarna som finns idag, men helt klart intressant med en 4kärnig liten rackare.