Adatas snabbaste SATA-enhet, XPG SX950U, har nu gått över till 3D-TLC. Vi testar 240GB och 960GB för att se vad den går för.

Vi har börjat se en trend där flera stora bolag mer och mer börjar knoppa av sina “gaming brands” till helt separata enheter. Vi har tidigare sett det med Kingstons HyperX och Asus ROG, men nu börjar det även hända med Adata och deras XPG-serie. XPG är Adatas gaming-brand och här fokuserar tillverkaren på RGB-belysning, tuffa namn och företagets bästa produkter. Produkterna är primärt riktade mot gamers, entusiaster och konsumenter med lite högre krav. Även om Adatas XPG-serie har funnits ett tag är vi tacksamma för att företaget ännu inte givit sig på att pimpa sina SSD-enheter med RGB, en trend som flera andra tillverkare faller för.

Adata har en rejäl uppsättning SSD-enheter både för SATA och PCI-Express. Företaget var exempelvis en av de få som lyckades köpa till sig IMFTs 32-lager 3D-NAND. Tyvärr var inte dessa kretsar så bra som vi alla hade hoppats, och det resulterade i en hel del ganska mediokra enheter; som SU600, SU650, SU900, SX950 och SX8000. Alla dessa använde sig av 3D-MLC men ingen av dem var något fartmonster.

Men nu är det glömt och istället tittar vi framåt. Framtiden är 3D-TLC och med Adatas senaste toppmodell för SATA-marknaden, Adata XPG SX950U, så tar företaget nya tag. SX950U är mer eller mindre identisk med SX950 förutom att man gått från att använda IMFTs 32-lager 3D-MLC, till att använda IMFTs 3D-TLC. Det kan låta konstigt att det skulle vara en uppgradering att gå från 3D-MLC till 3D-TLC, men det kan det faktiskt vara i det här fallet. IMFTs 32-lager var inte mycket snabbare än vanligt 2D-NAND. Den senaste generationen är däremot har visat sig prestera betydligt bättre. Det visade sig dock att Adata har gjort en liten fuling, men mer om det senare.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments