Ryzen 7 1800X är en av de mest efterlängtade CPU-släppen på länge och i vårt test visar sig processorn vara en flertrådsgigant som dock får kämpa i spel.

Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade artiklar.

Efter åratal av AMD:s frånvaro från entusiastsegmentet av CPU-marknaden har det till slut blivit dags att stifta närmare bekantskap vad som kan vara 2010-talets hittills viktigaste processorlansering. Idag butikslanseras nämligen AMD Ryzen, den första processorserien baserad på AMD:s helt nya arkitektur Zen.

Ryzen är inte bara den första serien på åratal som inte är en vidareutveckling av den numera pensionerade Bulldozer-arkitekturen, utan även AMD:s första CPU-serie med en processnod på 14 nanometer. För första gången sedan Phenom II-tiden är AMD därmed även hack i häl på Intels tillverkningsteknik, åtminstone sett till storleken på transistorerna.

Ryzen 7-familjen kommer med löften om att punktera Intels allra mest påkostade konsumentprocessorer, och erbjuda bättre flertrådsprestanda till ett lägre pris. I den här artikeln kommer vi syna AMD:s lovord och granska huruvida Ryzen 7 faktiskt är den friska fläkt som processormarknaden behöver.

Snabbtest: Vilken CPU krävs för gaming med GTX 1080 Ti?

Subscribe
Notifiera vid
48 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Jag ser ingen Ryzen på PCMark 8 diagrammet

7 Årtal sedan

Jag som har en amd-fx 8350 blir väl en stor uppdaetring för mig kan jag tänka mig. Jag spela liksom bar World of Warcraft, Overwatch, Lite BF1 och ARK.

7 Årtal sedan
Reply to  Andreas Mollet

Har också en FX-8350. Jag ändrar mig till 1700X istället för 1800X. 1700X är ju lite snabbare ibland än vad 1800X är, men det kanske är för att BIOS inte är tillräckligt optimerat än? Jag sparar i alla fall runt 1000 kr om jag tar en 1700X

Ryzen är väl dubbelt så snabb som FX-8350 i många fall

7 Årtal sedan

Hva skal du med uendelige mengder kjerner, tråder, cacheminne? Hvis alle applikasjonene og spillene ikke klarer å utnytte seg av dem. Intel ligger kanskje for dypt inn i gamingindustrien fra før at det kanskje er Intel som leder markedet uansett. Uansett om Ryzen serien faktisk er ganske overlegen. Dette ansvaret for å optimalisere spillene og applikasjonene til å utnytte seg av alle kjernene og slikt. AMD må få på plass gode avtaler med leverandørene av spill og applikasjoner. Spesielt microsoft og kanskje tillogmed satan selv: Apple. Som i alle år har brukt Intel prosessorer fordi de var best. Dette stemmer… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan

Köpte AMD aktier 2016, gått uppåt hela tiden, sålde dem för någon dag sedan då man aldrig vet hur marknadens förväntningar är, kursen ned 7,9% bara idag…..

Hade verkligen hoppats på att min nästa CPU skulle bli en AMD, nu tänker jag vakta en månad eller två till för att se om det bli några förändringar i BIOS, drivrutiner eller liknande som kan hjälpa AMD. Som det ser ut just nu så är var det sämre än jag hade hoppats på.

Jörgen Rehn
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Snart dags att köpa tillbaka dem igen då ?

7 Årtal sedan

En helt klart nykter slutsats tycker jag. Detta är helt klart en otroligt lyckad processor från AMD, men hypen som varit de senaste veckorna lever den inte riktigt upp till i min bok. När specifikationerna om 8 kärnor med endast 95 W TDP släpptes såg jag framför mig en arkitektur som kunde konkurrera med intel med lägre strömförbrukning, något som skulle kunna öppna upp servermarknaden på allvar. Nu verkar det i praktiken som att effektförbrukningen ändå ligger i klass med intels processorer med TDP på 140 W. Frågan är vad intel har för ess i rockärmen. Med mångdubbel budget för… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan

Jag brukar inte dras med i hype, denna gång måste jag erkänna att jag gjorde det även om bara var lite. Jag ville så gärna tro på att AMD hade ett underverk på gång. Sorgliga är att jag tror fler hade varit positiva i sina reaktioner om det inte vart sådan extrem hypa innan release.

Jag tror din analys är “spot on”.

Mikael Linnér
7 Årtal sedan

Nummer 1: Fantastisk recension Carl och NH! Otroligt bra jobbat! Fint att ni tog med 4k-tester, var nästan inga andra sites som gjorde! Sen svarade John Taylor, CVP of Marketing på AMD, på de problem som framkommit: (Wall of text) “CPU benchmarking deficits to the competition in certain games at 1080p resolution can be attributed to the development and optimization of the game uniquely to Intel platforms – until now. Even without optimizations in place, Ryzen delivers high, smooth frame rates on all “CPU-bound” games, as well as overall smooth frame rates and great experiences in GPU-bound gaming and VR.… Läs hela »

Mikael Linnér
7 Årtal sedan

Q: Why there is huge discrepancy is gaming benchmarks for reviewers today? Is this something related to BIOS update? A from AMD_LisaSu: “Ryzen is doing really well in 1440p and 4K gaming when the applications are more graphics bound. And we do exceptionally well in rendering and workstation applications where more cores are really useful. In 1080p, we have tested over 100+ titles in the labs…. And depending on the test conditions, we do better in some games and worse in others. We hear people on wanting to see improved 1080p performance and we fully expect that Ryzen performance in… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan

Nedan följer några reflektioner på detta test. Borde kanske alla HT-/ST-processorer testats i PÅ- och AV-läge av denna funktion? Borde kanske alla HT-/ST-processorer testats med strypning av antal aktiva trådar i enkeltrådstesterna? Sämre spel(idag)-/enkeltrådsprestanda verkar entydigt vara sant, men blicka framåt, vänta till nästa generations spel (6-?månader), då lär flertalet (inte minst VR-) spel dra nytta av flera trådar! Vilken CPU kan vara en vinnare i spel då? Uppdatera gärna dessa tester när Windows 10 anpassats (matured environment!) För övrigt vill jag ge er en eloge till, och tacka er för, ett seriöst och hängivet arbete. Avslutningsvis en nyfiken fråga,… Läs hela »

7 Årtal sedan

Som Morkul nämnde gör man nog klokast i att vänta en eller två månader innan man slår till. Priset är där det skall vara för alla som har hoppat på hypetåget. När hypen väl har lagts sig kommer förhoppningsvis AMD att sänka priserna med 100 USD. Oavsett så lutar det väldigt mycket åt en Intel IGEN eftersom jag inte håller på med de program där Ryzen faktiskt skiner i. Trist med tanke på att man bara för några veckor sen försökte göra någon gaming relevans med att smygsläppa prestandatester på Deus EX och säga att även Titan X skulle bli… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan

Om du tänker framåt, spelar du samma spel om ett halvår – ett år…?

Det troligaste är väl att spelutvecklarna börjar utnyttja flertrådsprocessorena (och nya funktioner) i sina kommande releaser – eller?

Ingen nyintroduktion kan vara 100 från dag 1.

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  JB

Förstår inte hur du argumenterar. För det första kan ingen veta hur det ser ut om 6 månader än mindre om ett år. Så att då redan ny byta ut en CPU som är marginellt sämre för så pass mycket pengar som vi ändå talar om. Sitter du på en I6 eller I7 dagsläget, i stort sätt oavsett generation, så är det inte värt att byta CPU just nu. Som jag skrev tidigare jag hade verkligen hoppats på att få tillfälla att byta CPU nu men så blev det inte. Jag hoppas framtiden blir ljusare för AMD problemet ligger dock… Läs hela »

7 Årtal sedan
Reply to  JB

Spelar fortfarande BF4 som snart är 4år. Skulle påstå att de flesta som spelar multiplayer/strategispel har ett favorit spel, de har eller kommer att spela i 3-8år. De 5 populäraste spelen på Steam är Dota 2 4år, CS:GO 5år, Grand Theft Auto 4år, H1Z1: King of the Kill är 1 år och Team Fortress 2 är 10år. Skulle hålla med dig om skillnanden var minimal, men att köpa en betydligt sämre och dyrare produkt (för mitt behov) och hoppas att den blir bättre i framtiden är på gränsen till efterblivet. Finns inga indikationer överhuvudtaget att gapet skulle bli mindre inom… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Marviken

Efterblivet – vänliga ords forum tydligen, jag trodde det gick att framföra åsikter här utan att bli hånad, men tydligen var det fel. Amd har nog inte avsett r7-processorerna för att konkurrera med i7-7700k & i5-6700k, för detta får vi nog avvakta och se an deras r5-or (i Q2?). Var och en skall välja efter behov och förutsättningar, själv sitter jag med både i5-6600k och i7-6700k-datorer. Mitt val blev en r7 1700, väntar nu bara på övriga delar; MSI moderkort, minnen, vattenkylaren och övrigt, men inget brådskar. En processor alena räcker inte, bra moderkort/bios, bra stöd av operativet och drivrutiner… Läs hela »

7 Årtal sedan
Reply to  JB

Ursäkta, var mer riktat mot mig och dåligt formulerat.
Du ska alltså byta ut en 7700k mot en 1700? 1700 Är ingen dålig CPU men vilken jävla kapitalförstöring, pga vad.?

Har suttit på min 2500k i typ 6 år, och hoppats på någon vettig efterträdare.
Väntade in Bulldozer och ryzen, nu som då blir det förmodligen Intel igen. Skillnaden är för stor och AMD har noll overclockings utrymme, förutom 1700 dock en sanning med modification.

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Marviken

Det är lugnt, men varför så hård mot dig själv?

Nej jag byter inte ut någonting, Ryzendatorn kompletterar bara arsenalen, och eftersom jag är en “gammal ärrad datakonsult”, numera även anlitad datorbyggare – när jag hinner, så måste jag utvärdera själv för kunna stå för vad som stoppas i lådorna.

Läs gärna här: https://www.techpowerup.com/231198/amd-responds-to-ryzens-lower-than-expected-1080p-performance och spara denna länk: https://www.techpowerup.com/news-tags/AMD om du vill hänga med i news-flödet om Amd.

Hoppas du blir nöjd med ditt eget val, det är till syverne och sist det viktigaste, samt att kunna “sköta om” sin investering.

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  JB

Men vänta här nu, bara för att några, bland annat jag, uttrycker att det är nog bäst att väna några månader med inköp så känner du dig “hånad”? jag förstår inte alls vad du menar. Speciellt inte när du själv någon mening efter skriver att man bör avvakta tills Q2 och nästa release. Vill inte vara elak eller så men denna release var inte var gamers väntade sig. Ja du kanske har rätt om nästa release, men då stämmer även det jag och andra har sagt tidigare. Vänta några månader med ditt inköp för just nu är det inte värt… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Oj då Morkul, nej absolut INTE! Läs min dialog med Marviken så hoppas jag att du förstår. Det kan bli lite tokigt när man inte tilltalar varann direkt.

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  JB

Mjo, lite dumt forum också där man inte riktigt kan se vem som svara på vilket inlägg.

Men tyvärr som det är just nu så är det ju så att det är bäst att vänta någon månad innan man köper ny CPU på grund av extremt orolig marknad (för att vara CPU marknad)

7 Årtal sedan
Reply to  JB

För spel är det inte alls enkelt att skriva flertrådad kod. Ifall allt är perfekt parallelliserbart skalar det perfekt med antal kärnor, men i spel är det mycket som inte går att göra perfekt parallellt och då kommer singeltrådsprestanda vara kung, det kommer man nog aldrig ifrån. Det är bara att kolla på historiken där argument kring spelmotoroptimering mot flera kärnor snart kommer slå igenom förekommit ända sedan vi började få tvåkärniga processorer. Från en till två kärnor kan man göra ganska mycket, oavsett om koden är väldigt parallelliserbar eller bara lite. När man börjar skala upp till 8 kärnor… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan

Det finns en hel del att säga om detta med multicore processing och annat, mycket pågår, men jag tror inte att detta är rätt forum att diskutera ämnet. Vad kan vara bättre än att nu förmedla en text från Intels egen webb (https://software.intel.com/en-us/articles/frequently-asked-questions-intel-multi-core-processor-architecture/): “Multi-core processors are the next innovation in Intel’s continuing commitment to enhancing computing architectures and platforms based on what people want and how they use technology. Intel believes multi-core platforms will empower the development of new applications that will enable wide-ranging advances in everything from medicine to IT, from the digital office to the digital home, from… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  JB

I vissa fall tjänar man helt enkelt inte på att parallellisera processerna, alltså kommer du inte tjäna på att ha flera trådar så enkelt är det. Bara det faktum att elbranschen har försökt med detta nu i mer än 5 år och har i många fall svårt att utnyttja 4 trådar fullt ut. Tror inte att detta är utav lathet eller inkompetens, det är helt enkelt för att det är svårt att få parallella processer att jobba som inte påverkar varandra för mycket. Att då tro att spelmarknaden ska ta att gigantiskt kliv till 8 eller två trådar på så… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Personligen har jag inte kollat det, men vid en lätt sökning på nätet så finns det omvittnat hur spel (bland annat Battlefield) utnyttjar upptill vissa av FX-processorernas alla 8, inte till 100%, men någon uppgav 72. Bra om kanske NHW kan testa och klarlägga. Det är ju mycket som pågår i en dator hela tiden, så det är ju självklart omöjligt att säga hur mycket av dessa 72% som var spelets andel, men var det en erfaren “gamer” så lär väl onödiga processer vara få. Självklart skall ju ingen köpa en Ryzen om den dator man sitter med rullar de… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  JB

Battlefield när man är server så belastar den mycket bra över många trådar, finns en del tittar som gör det, speciellt spel där man låter klienter ansluta. Men dessa är mer undantag en regel och ingenting som kan exemplifieras då paraleleisring är lättare i vissa miljöer än andra då speciellt när du tar över server tjänster. Som jag sade tidigare vissa saker i spel kommer man helt enkelt inte tjäna på att göra parallella processer av så flertalet kärnor kommer inte vara till större nytta i många typer av spel. Sedan tar du upp VR som för vissa är totalt… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Ja det blir spännande att se hur det går i matchen mellan rött och blått (och grönt – inom grafiken) om kunderna, vi kan väl vara överens om att det är viktigt att det blir en match(er)?

Annars har jag inte något mer att anföra för stunden, men tack för diskussionen, aldrig fel att utbyta tankar och synpunkter.

7 Årtal sedan
Reply to  JB

Jag tror man ska ta ökad flertrådsanvändning i spel framöver (de närmaste tre åren) med en stor nypa salt. Det är en sak att “eliten” redan i dag använder CPU för åtta (eller fler) trådar, men den stora massan kör fortfarande fyrtrådigt. Som värst förväntar jag mig att fyrtrådig CPU blir minimikrav och åttatrådig rekommenderad. Åtta kärnor kommer att vara överkurs under överskådlig tid. Generellt tycker jag att Ryzen verkar bättre än jag förväntat mig, främst i enkeltrådiga applikationer där mina förväntningar kommit på skam. Jag håller med om att recensionerna av 1700 och senare Ryzen 5 blir ännu mer… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Carl Holmberg

Hej Carl – och alla andra! KIKA HÄR:

AMD Ryzen 7-1800X Cracks Cinebench R15 World Record at 5.36 GHz

@-- https://www.techpowerup.com/news-tags/AMD

/JB

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Carl Holmberg

Om nu någon skulle komma på tanken…, så gör det inte!

Läs: https://www.techpowerup.com/231401/you-really-shouldnt-delidd-amds-ryzen-7-cpus

JB
JB
7 Årtal sedan

Skulle det vara möjligt (och önskvärt användbart) att klumpa ihop olika testvärden (som är relevanta för avsedd kategori) och ställa summan av dessa (värdet) mot priset för i detta fall processorn, och då göra det för olika kategorier av användningsområden (flertråds-/enkeltrådspel, office, media, science etc)? Det gäller då att “vikta” varje ingående testvärde så att ett enskilt värde inte dramatiskt kan snedvrida det sammanlagda (en 8 av 10 skall ge samma effekt som en 4 av 5!).

Glaring_Mistake
7 Årtal sedan

Det här är off topic men eran Adata SP550 passerade 1000TB för flera dagar sen.
Är det inte dags nu att testa hur den klarar av att ligga strömlös ett tag?

Gustav Gager
Admin
7 Årtal sedan

Det är det 🙂

Jörgen Rehn
7 Årtal sedan

Något som vore intressant var väl att trycka in ett AMD grafikkort i testsystemet som stödjer DX12 istället för ett Nvidia som inte är lika starkt i DX12, vad skulle hända?
Vore intressant att även köra Vulkan i dessa tester, nu skulle det bli en tunn arsenal med spel, men ändå, skulle det bli någon skillnad?Jag skulle våga tro att detta är AMD:s plan för att försöka smiska Intel och Nvidia på fingrarna tillslut.
Detta är bara spekulationer, men kul vore det att få se om detta skulle gynna Ryzen.

Mikael Linnér
7 Årtal sedan
Reply to  Carl Holmberg

Dock har ju Nvidia en viss historik av att ha medvetet försvårat för AMD i mjukvara/hårdvara där Nvidia varit inblandade i utvecklingsarbetet. (Och säkert tvärtom med) Så att man tar med båda tillverkarna så kunderna kan bilda sig en uppfattning om det är stora skillnader mellan tillverkarnas kort känns som man bör överväga för att ge en fair avbild. Samt man som recensent själv kan få en uppfattning om det är några optimeringar som utförs eller medvetet “glömts ta med” i t.ex. “Meant to be played”-titlar. Läs t.ex. kommentaren till artikeln från en Alex Kain en Indie-utvecklare som jobbat ihop… Läs hela »

Mikael Linnér
7 Årtal sedan
Reply to  Carl Holmberg

Ja och de ser vi fram emot. Men då AMD är Nvidias största konkurrent så har de ett egenintresse att se AMD misslyckas även på CPU (lägre intäkter ger mindre pengar till R&D På GPU t.ex.). De är ju så att säga jäviga här och inte opartiska. (Självklart gäller samma för AMD). Därför vore ett test med Nvidia GPU med både Intel + AMD CPU följt av samma test med en AMD GPU för att se om någon diskrepans finns mest rättvist. Självklart skall ni inte köra hela testsviten på båda, men 1-2 tester för att se just om några… Läs hela »

Stormense
7 Årtal sedan

Om jag fattar allt rätt så spelar det ingen roll om jag kör ett I7 7700K eller Ryzen 1800X om jag spelar med rätt höga grafikinställningar i 4K på mitt GTX 1080. Har beställt ett 1800X (den oekonmiska CPU:n) eftersom jag tror den är bra till annat än spelande.

Men vad förlorar man mer? Neflix 4K i Edge med sunkigt 2.0 ljud istället för TV appen som ger mer. Finns det fler saker man missar, tex virtualisering och krypteringstekniker?

Vad menas med “Kraftfull men ingen gamingfavorit”? Borde nog stå “Kraftfull men ingen gamingfavorit i spel med låga inställningar”

Stormense
7 Årtal sedan

Lite skillnad gör det mellan en I7 SandyBridge och Rysen i GTA 4K:
https://youtu.be/pWFcSIbpFEk

Flyfisherman
7 Årtal sedan

Hej,

Har ni sett detta på AMDs community gaming blogpost?
Där står en del intressanta tips för just spel med dessa entusiast processorer:
Tips for Building a Better AMD Ryzen™ System
https://community.amd.com/community/gaming/blog/2017/03/14/tips-for-building-a-better-amd-ryzen-system

Samt lite nyheter från Tom’s
AMD Posts Ryzen Community Update; Power Patch Coming
http://www.tomshardware.co.uk/amd-ryzen-7-1800x-update,news-55107.html
Mvh

Anton Karmehed
Admin
7 Årtal sedan

Efter att ha sett över vårt poängssystem har vi justerat delbetyg och så även slutbetyg på ett flertal nyligen testade processorer. Detta ger inte minst Ryzen 7-serien högre sifferbetyg än ursprungligen. Sifferbetygen kommer framöver att viktas automatiskt mot våra prestandatester, det har dock inte fungerat som det skulle och vi har manuellt ändrat detta tills vi löst vår automatisering. Notis: Det ska påpekas att sifferbetygen INTE internt påverkat våra köprekommendationer och slutsatser. Betygskalorna är visuella hjälpmedel för konsument och läsare att få en snabb överblick på respektive processors styrkor och svagheter. Tyvärr har systemet felat denna gången och vi jobbar… Läs hela »