Det har äntligen blivit dags för Crucial att hoppa på PCIe-tåget. Företagets första PCIe-enhet med NVMe är en enhet som använder sig av QLC-NAND. Hur bra kan det bli?

Crucial är inga nybörjare när det kommer till SSD-enheter. För åtta år sedan var företaget först med att släppa en konsument-SSD som använde sig av SATA 6 Gbps. SSD-enheter var inte länge begränsade till ungefär 250 MB/s, vilket var fallet med den äldre SATA 3 Gbps-standarden. Sedan dess har Crucial tagit en betydligt mer konservativ väg. Istället för att försöka göra de snabbaste enheterna på marknaden, har företaget istället fokuserat på att göra enheter som konsumenter vill ha och är villiga att köpa. Det har gjort att Crucials enheter sällan har varit de snabbaste på marknaden. De har samtidigt haft tillräckligt bra prestanda, bra funktioner och bra garantier till rimliga priser. Crucial har sällan gjort en dålig SSD (undantaget är BX200 som var inte var något vidare). Som konsument vet man vad man får från Crucial.

Det är kanske därför Crucial inte har gett sig in på marknaden för PCIe-enheter. Det ryktades länge att företaget skulle släppa en ny entusiast-SSD under namnet “Ballistix”, hämtat direkt från företagets entusiast-minnesmoduler. Denna enhet skulle vara baserad på Silicon Motions första PCIe-kontroller, SM2260, och paras med Microns (Crucial är ett av Microns varumärken) första generation av 3D-NAND. Denna enhet släpptes dock aldrig och det ryktades att Crucial inte var nöjda med enhetens prestanda och beslutade sig för att kasta idén i papperskorgen. Med facit i hand kan vi konstatera att de troligtvis tog rätt beslut. Vi har testat Adata SX8000, som är baserad på precis samma komponenter som Ballistix, och vi blev inte särskilt imponerade av resultatet.

Nu är det 2019 och Crucial ska äntligen ta klivet in på marknaden för SSD-enheter baserade på PCI-Express och NVMe. Det är dock inte något eldsprutande fartmonster som ska ge Samsung, WD och Adata en match i toppen av våra prestandadiagram. Nej, det är istället en budget-enhet som lovar “bättre än SATA” för en billig peng. Enheten heter Crucial P1 och vi har testat både 500 GB- och 1 TB-modellen för att se hur väl Crucial har lyckats med sin första PCIe-SSD.

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
KaffiMann
5 Årtal sedan

Liten skrivefeil på side 2?
DRAM cacheminne 1 TB DDR3L
Om det virkelig er 1 TB ram er jo det en enorm nyhet!

KaffiMann
5 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Det står fortsatt 1TB ddr3 i det tekniske sammendraget på toppen under bildet.

Jeg har forresten kjøpt denne her, 1TB nvme ssd på tilbud for 1600 kroner. Helt supert!
Veldig fornøyd.