Behöver du bra prestanda och RGB för din speldator? Då kan Gigabytes Auros RGB SSD vara som gjord för dig. Men hur bra kan en SSD med RGB verkligen vara? Det har vi testat.

Marknaden för spelare och tillbehör för spelare har fullkomligt exploderat under de senaste åren. Det har gjort att flera tillverkare startat separata varumärken för de produkter som lanseras mot spelare och entusiaster (ROG, HyperX, XPG med flera). Det är ofta under dessa varumärken som de nyaste och häftigaste produkterna lanseras. I takt med att marknaden för ”gaming” har ökat, har också tillverkarna inkluderat fler och fler produkter under dessa speciella varumärken, i hopp om att kunna sälja fler prylar till bättre marginaler. Dessa produkter ska inte bara vara bra, de ska också ett visst utseende.

På senare tid har flera tillverkare använt RGB-belysning för att bygga ett slags ekosystem bland sina produkter. Om du köper ett moderkort från en viss tillverkare och sedan köper ett grafikkort från samma tillverkare, kan du använda samma mjukvara för att styra belysningen på flera komponenter i datorn. För vissa är detta en viktig funktion och därför extra viktigt att man håller sig till samma tillverkare. Det har gjort att flera tillverkare nu tagit steget att sälja sina egna SSD-enheter med RGB-belysning, som kan styras med tillverkarens eget system för RGB-belysning.

Idag ska vi titta närmare på Gigabytes Aorus RGB SSD som då är en del av Gigabytes “Aorus”-varumärke för högpresterande gaming-produkter. Gigabyte har flera SSD-modeller sedan tidigare, men detta är första gången de gör ett försök att göra en riktig entusiast-SSD. För att få produkten att stå ut från mängden har företaget således även tryckt dit en rejäl kylare och RGB-bling för att ge din speldator det där lilla extra. Den stora frågan är då: Är den något att ha?

Specifikationer

SSD512 GB M.21 TB AIC
KontrollerPhison PS5012-E12Phison PS5012-E12
MinnesteknikToshiba 3D-TLC 256Gbit BICS3 (64 layer Toggle)Toshiba 3D-TLC 256Gbit BICS3 (64 layer Toggle)
GränssnittPCI-Express 3.0 X2 NVMe 1.3PCI-Express 3.0 X2 NVMe 1.3
DRAM cacheminne512 MB1024 MB
Sekventiell läshastighet3480 MB/s3480 MB/s
Sekventiell skrivhastighet2000 MB/s (SLC-cache)3080 MB/s (SLC-cache)
Slumpmässig läshastighet vid 4K360 000 IOPS610 000 IOPS
Slumpmässig skrivhastighet vid 4K440 000 IOPS (SLC-cache)530 000 IOPS (SLC-cache)
FirmwareECFM12.2ECFM12.2
Strömförbrukning - vila/aktiv0,272 / 5,49 W0,485 / 6,20 W
MTBF1 800 0001 800 000
FormfaktorM.2 M-keyAdd In Card PCIe 4x
Garanti5 år (800 TBW)5 år (1600 TBW)
Närmaste konkurenterSamsung 970 Evo Plus, Adata SX8200 Pro, WD Black SN750Samsung 970 Evo Plus, Adata SX8200 Pro, WD Black SN750

Eftersom Gigabyte inte har någon egen tillverkning av NAND-flash eller SSD-kontroller, har de valt att använda en mer eller mindre färdig plattform för sin Aorus RGB SSD, i form av Phison E12. Phison tillverkar kontrollerkretsar och bygger sedan en färdig plattform runt kontrollern. Det gör att en tillverkare kan köpa en, mer eller mindre, färdig SSD. Phison E12 är den senaste kontrollern från Phison som finns ute i butik. E12 är deras överlägset kraftigaste kontroller hittills. Tittar vi på specifikationerna ser vi att Aorus RGB SSD kan leverera riktigt bra prestanda. Några saker som står ut är att enheten har riktigt höga TBW-värden som berättar hur mycket enheten kan skriva under sin livstid. 800 TB för en SSD i 500 GB-klassen är riktigt bra. På pappret borde Aorus RGB SSD kunna konkurrera med Adata SX8200 och WD Black SN750, så frågan är hur den fungerar i praktiken.

Modeller

Phisons E12-kontroller går att implementera i olika formfaktorer efter olika behov. För bästa prestanda kan tillverkaren använda ett kort som monteras direkt i en PCIe-plats eller i en plats med stöd för den vanligare M.2-standarden. De flesta tillverkare använder bara M.2 eftersom det gör enheten kompatibel med fler datorer. Det är till exempel svårt att få in ett AIC (Add In Card), som visas i bilden ovan, i en bärbar dator.

StorlekFormfaktorSekventiell läsSekventiell skrivSlumpmässig läsSlumpmässig skrivPris
256 GBM.2 22803100 MB/s1050 MB/s180 000 IOPS240 000 IOPS
512 GBM.2 22803480 MB/s2000 MB/s360 000 IOPS440 000 IOPS
512 GBAdd In Card PCIe 4x3480 MB/s2100 MB/s360 000 IOPS510 000 IOPSN/A
1 TBAdd In Card PCIe 4x3480 MB/s3080 MB/s610 000 IOPS530 000 IOPS

Gigabyte vill dock fokusera på prestanda i första hand och då är formfaktorn inte lika viktig. Därför släpper de Aorus RGB både i AIC (Add In Card) och M.2-format. AIC-versionen släpps i 512 GB och 1 TB, medan den mindre M.2-enheten får nöja sig med 256 GB och 512 GB. Den större AIC-modellen har också fördelen av att kunna dra mer ström och ha mer kylning, vilket också gör den lite snabbare än en motsvarande M.2-enhet. Vi kommer idag att testa M.2 512 GB och AIC 1 TB och vi kommer därför att titta närmare på båda formfaktorerna. Vi vet att båda kommer att finnas tillgängliga i Sverige men vi har ännu inte fått något specifik datum för när de kommer kunna köpas i butik.

Komponenter och design

Båda modellerna använder Phisons referensdesign som grund. Ovanpå det har Gigabyte varit lite kreativa och monterat en rejäl kylfläns och RGB-belysning. Detta kan givetvis styras med Gigabytes Fusion-programvara, som tyvärr kräver att du har ett Aorus moderkort som stödjer funktionen. Om du inte har det cirkulerar logotypen i olika färger utan någon kontroll över det. Det går tyvärr inte heller att stänga av effekten utan ett kompatibelt moderkort. Om du sätter enheten i ett annat moderkort kommer belysningen att byta färg likt en regnbåge och detta är det enda läget som går att välja på.

Komponentmässigt används en Phisons E12-kontroller tillsammans med BICS3 64L 3D-TLC NAND från Toshiba. Detta är Phisons senaste och snabbaste SSD-kontroller och det är egentligen första gången som Phison på allvar ser ut att kunna konkurrera med de snabbaste kontrollerkretsarna på marknaden. Kontrollern har 8 kanaler, använder 4x PCIe 3.0-banor och är byggd runt två ARM-kärnor. Kontrollern tillverkas av TSMC på deras 28 nm-process.

På M.2-modellen finns begränsat med utrymme, vilket begränsar det kreativa utrymmet något. Här har Gigabyte monterat en aluminiumkylare med en RGB-belyst Aorus-logotyp. Enheten har fyra minneskretsar som vardera innehåller fyra NAND-enheter på 256 Gbit. Det ger oss totalt 512 GB lagringsutrymme. Vidare hittar vi en DRAM-krets från SK Hynix på 512 MB.

På AIC-modellen finns det lite mer plats att vara kreativ. Gigabyte har därför monterat en rejäl kylare som företaget hoppas ska ge både bättre prestanda och snyggare design. Kylaren består av två block av aluminium på vardera sida om kretskortet. Längs hela sidan sitter en plast-list där enhetens LED-ljus lyser igenom. Listen går längs hela ovansidan och baksidan på enheten, men det sitter bara LED-ljus på ovansidan. Även här får du nöjda sig med ett slags regnbågsmönster, om du inte har ett Aorus-moderkort. Logotypen är således inte belyst.

Med mer fysiskt utrymme har Gigabyte valt att använda åtta minneschip. Varje chip har fyra NAND-enheter på 256 Gbit. Det ger oss en total kapacitet på 1024 GB. Vi hittar också två DRAM-kretsar från SK Hynix. Varje krets har artikelnummer H5AN4G8NBJR och det är ett DDR4-minne på 512 MB. Två stycken ger oss totalt 1 GB DRAM.

SLC cache och värme

Precis som alla andra TLC-enheter använder sig Aorus RGB SSD av en SLC-cache. I det här fallet är det en ganska simpel lösning där ny data skrivs till SLC-cachen och när den är full så skrivs ny data direkt till TLC och data flyttas sedan över till TLC när enheten är i vila. Cachen är statisk och är en del av enhetens overprovisioning. Det betyder att ju större enhet du köper, desto större kommer cachen att vara.

För att testa hur cachen fungerar och se om värme sänker enheternas prestanda, gjorde vi ett skrivtest och fyllde hela enheten med data.

512 GB-modellen har en SLC-cache på ungefär 8 GB, samtidigt som 1 TB-modellen har hela 25 GB. Den mindre enheten börjar med att skriva data i ungefär 2000 MB/s för att sedan falla ner till ungefär 550 MB/s, när SLC-cachen är slut. Sedan ligger enheten på den nivån under resten av testet och vi ser inga tecken på värmeproblem. Den större 1 TB-modellen skriver lite fortare och ligger på ungefär 2300 MB/s till SLC. Enhetens TLC-prestanda ligger nästan dubbelt så högt på ungefär 1000 MB/s. Inte heller denna enhet visar några tecken på värmeproblem. Det ser ut som om kylaren iallafall gör lite nytta.

Prestanda

När det kommer till prestanda är det lite blandad kompott. När det gäller ren klientprestanda finns det andra enheter som är snabbare. Det är primärt när det kommer till sekventiell läsprestanda som Aorus hamnar lite efter. Det gäller både 1 TB- och 512 GB-modellerna. Med det sagt är det en tydlig skillnad mot något äldre enheter som var baserade på Phisons tidigare kontroller.

Ju tyngre arbete, desto bättre presterar enheten. I våra workstation-tester är den en av de absolut snabbaste vi någonsin testat. Den piskar WD Black, Adata SX8200 Pro och Crucial P1 rejält. Även om Aorus RGB inte är den snabbaste SSD-enheten på marknaden så levererar den tillräckligt med prestanda för såväl spelare som entusiaster och proffs.

Sammanfattning

Aorus RGB SSD är inte den första SSD-enheten med RGB-belysning och den kommer nog inte bli den sista. Vad som skiljer denna SSD mot många andra är att den inte är skräp. Gigabyte valde att använda sig av Phisons E12-plattform och byggde sedan en rejäl SSD som inte känns billig och som faktiskt inkluderar RGB-belysning på ett förhållandevis smakfullt sätt. Till skillnad från många andra RGB-produkter finns det inget fel på kvalitén. Enheten kommer både som M.2, med en rejäl aluminiumkylare, och som ett instickskort, med en ännu större kylare. En stor nackdel är dock att du måste ha ett Aorus-moderkort för att kunna styra ljuset. Har du inte det får du leva med det regnbågsliknande mönster som är inställt som standard.

Gigabyte har heller inte snålat med specifikationerna och enheten kommer med fem års garanti och ett riktigt högt TBW-värde. Prestandamässigt är den inte den snabbaste enheten vi testat men den tillhör ändå det översta segmentet. Klientprestandan är okej men den är något långsammare än sina närmaste konkurrenter från Samsung, WD och Adata. Med tyngre belastning ser det betydligt bättre ut och framförallt 1 TB-modellen (AIC) visar prov på riktigt fin prestanda. Även strömförbrukningen är helt okej trots att det finns ett par LED-lampor som också drar lite ström.

Det största problemet med denna SSD är hur mycket du får betala för det lilla extra du får. Om vi bortser från designen är det inte mycket som skiljer den från konkurrenter som också är baserade på Phison E12. Det finns andra enheter som är snabbare och har du inte ett Aorus-moderkort har du svårt att använda alla ljusfunktioner. I nuläget är det också oklart vad enheten kommer att kosta i Sverige och väldigt få butiker har den inne. För de som har byggt sitt system runt Gigabytes RGB-Fusion och behöver en snabb SSD, är valet självklart. För oss andra finns det både bättre och billigare alternativ.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments