Kingston släpper en billigare NVMe-SSD och lovar oss en SSD som är bättre än SATA till priset av SATA. Vi testar Kinsgton A1000 480GB för att se om man lyckats.

PCIe-enheter förknippas oftast med supersnabba prestandamonster. Billigare enheter använder istället det betydligt långsammare SATA-gränssnittet. Om man är ute efter en SSD som ger bra valuta för pengarna så har PCIe-enheter ofta kostat för mycket för att vara aktuella. Men nu när bristen på NAND-flash äntligen ser ut att vara över så börjar det hända saker och om bara några år så kan PCIe-enheter börja ersätta SATA enheter även i de lägre prisklasserna.

En stor bidragande orsak är skiftet till 3D-NAND gör att även billigare TLC är snabbt nog att spränga igenom SATA-barriären. Därmed finns det en hel del prestanda att få genom att bara komma runt SATA-begränsningen och då skapas det ett helt nytt segment på SSD-marknaden. Segmentet har fått smeknamnet “better then SATA at SATA prices” och tanken är alltså en budget SSD som sitter på PCIe och NVMe och därmed inte begränsas av SATA.

I dagsläget så finns det egentligen bara en enhet i segmentet och det är Intel 600p. Vi skulle nog kunna ta med WDs gamla Black (från 2017 med 15nm TLC) i den kategorin också, men båda dessa använder kontrollerkretsar som egentligen inte är designade för att vara budget enheter. Vilket gör att priset blir högre än vad det hade behövt vara. De nya enheterna som nu är på gång är enheter som använder komponenter som använder färre PCIe-banor och färre NAND-kanaler för att få ner kostnader och strömförbrukning. Idag ska vi titta närmare på Kingstons bidrag till den nya marknaden, nämligen Kingston A1000.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Dr No
Dr No
6 Årtal sedan

“MTBF 1 000 000 Hours”

Det är ju klar vinst redan där!