Toshiba släpper sin vision av en budget PCIe-enhet. Med M.2 2242-formfaktorn så levererar man en liten och smidig SSD. Frågan är, hur står den sig mot konkurrensen?

Toshiba har haft det jobbigt den senaste tiden. Företaget har haft stora finansiella problem, och Toshiba var tvungna att sälja an stor del av sin minnestillverkning för att kunna betala sina skulder. På SSD-marknaden har man inte heller haft det så lätt, företagets SSD-portfölj har fallit lite i skymundan. Företagets första 3D-TLC enhet, TR200, visade sig vara en ganska tråkig historia och föll snabbt i glömska; samtidigt som företagets toppmodell, RD400, inte har uppdaterats på flera år. Även om RD400 fortfarande hänger med prestandamässigt, så är den baserad på äldre NAND-flash och blir därför betydligt dyrare än sina konkurrenter. Toshiba behöver en bra och prisvärd SSD för att komma in i matchen igen.

Idag testar vi en ny enhet från företaget, som kommer med flera nyheter jämfört med vad vi sett tidigare. Toshiba kallar den RC100, och den är baserad på företagets OEM-enhet BG3. Vi tittade faktiskt närmare på föregångaren BG1 under CES 2016. Toshiba har tagit NAND-flash samt en SSD-kontroller, och slagit ihop dem till ett enstaka chip som sedan kan kopplas på PCI-Excpress med NVMe. Det gör att SSD-enheten saknar DRAM och har ett väldigt litet kretskort vilket inte bara gör enheten mindre, utan också billigare att tillverka.

Detta är inte något som vi har sett tidigare, alla enheter som vi hittills har testat använder det större 2280-formatet. Med detta hoppas Toshiba att företaget ska kunna hålla en prislapp som är i samma nivå som SATA-enheter, men med något bättre prestanda. Det är alltså inget prestandamonster vi pratar om, det är istället en mellanklass-enhet som Toshiba hoppas ska bli den nya standarden för alla enheter som kommer efter.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments