Strömförbrukning

energi

Core i7-3960X har än så länge lämnat ett starkt intryck på oss i redaktionen. Den presterar ibland mycket högre än Core i7-980X, men är byggd på samma 32nm-teknik som tidigare. Med 2,27 miljarder transistorer och uppskruvad prestanda finns risken att processorn även drar ström utöver det vanliga.

Processorn får Intels högsta TDP-värde på 130W. Men återigen är det, det så kallade TDP-värdet (Thermal design power) inte är något annat än ett riktmärke. Chansen, eller risken att man belastar processorn till 100% under en längre period är väldigt liten. Även om operativsystemet säger att processorn arbetar i 100% betyder det inte att alla transistorer i kretsen arbetar för fullt, särskilt inte när en stor andel av transistorerna är dedikerade till andra beräkningsenheter i kretsen.

För det andra så arbetar både AMD och Intel med extra marginaler när man sätter sina specifikationer för kretsarna strömförbrukning.

poweridle

Det första testet som faktiskt är en stor förlust för den nya prestandakonungen. Strömförbrukningen ligger 10 till 30 watt över andra processorer när datorn står i vila, och överträffas endast av Core i7-980X som den ersätter. En anledning till den höga strömförbrukningen gissar vi på är fyrkanalsminnet som är en av få delar i Sandy Bridge-arkitekturen Intel inte implementerat Power-gating med. Alltså går en stor del av kretsen inte att stänga av utan läcker hela tiden ström.

powercine

powermetro

Vi går vidare med lite tyngre belastning där vi i ena fallet satsar på uteslutande CPU-belastning med 3D-rendering, samt en mer jämt fördelad belastning på CPU och GPU i Metro2033.

Core i7-3960X går om både AMD FX-8150 och Core i7-980X i Cinebench, men det handlar inte om några jätte stora skillnader. Samtidigt får vi se till prestandan den erbjuder och är då strömeffektivare än båda parter. Även i Metro2033 drar den mest ström, men den här gången tar AMD FX-8150 den (icke) lukrativa topplaceringen.

power2.9

Med normaliserade klockfrekvenser ser vi att processorn drar närmare 40W mindre i Cinebench. Detta beror dels på den lägre basfrekvensen, samt att turbo är avslaget. Trots sin höga strömförbrukning får Core i7-3960X ses som en av de mer strömeffektiva processorerna på marknaden, bortsett från LGA1155-processorerna som är mer spartanska versioner av Sandy Bridge. Men det märks definitivt att all extra logik som 40 PCI Express-kanaler, fyrkanalsminne och 15 MB L3 cache-minne gör sitt för att bidra till ökad strömförbrukning.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Henrik AnderssonAnton KarmehedHenrik BerntssonBirksaov Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Trevlig morgonläsning! Den här recensionen får mig att undra vad AMD tänker just nu. Skall de ge upp helt på prestandafronten och göra netbook-CPU:er? Nu när ARM växer så det knakar så kanske det inte räcker häller, i längden.

Svensken
Medlem
Svensken

Härligt med recension!

fackamato: APU?

Anton Karmehed
Admin

Egentligen så gör inte Sandy Bridge-E så stor skillnad för AMD. Man har inte haft något att konkurrera med i denna prisklass på många många år. Däremot är Sandy Bridge och inte minst Ivy Bridge något AMD kommer få det jäkligt tungt med, och redan har.

Tror som sagt att AMD får fokusera på budget och mellanklass med sina APU-kretsar i dagsläget, för att försöka hitta sin nisch eller arbeta sig ikapp Intel åtminstone på den under prestandamarknaden.

Tempel
Medlem
Tempel

Lite som en Ferrari, grym prestanda (om du kör på bana) och överprissatt.

Anton Karmehed
Admin

Ja det är mer eller mindre precis som väntat kan vi väl säga. Men det är ju lite hissnande hur mycket mer prestanda Intel kan få ut ur sin arkitektur på samma tillverkningsprocess som AMD.

Det kanske häftigaste med denna lanseringen i mina ögon är annars hur jäkla bra Sandy Bridge och inte minst 2600K faktiskt är. För spelgalningar är det löjligt mycket prestanda för pengarna, ingen nyhet men ännu tydligare när man ser jämförelsen med snuskdyra SB-E. 🙂

Birks
Medlem
Birks

Hoppas ni även tar med lite moderna grafikkort i det testet än de från dackes tid som var med i detta test.
Annars helt ok recension även om jag även velat se 3930K modellen som kommer vara ”het” för oss på en budget.

McKinley
Medlem
McKinley

Inget oväntat här precis. Jag behövde inte gå igenom sida efter sida, utan nöjde mig med slutledningen.

Intressant läsning av det lilla jag läste. 🙂

aov
Medlem
aov

Jag hade också önskat att recensionen innehöll sli 580 eller cfx 6970 konfiguration samt inkluderade överklockad i7 s1366 tex i 920@4ghz om byte för användarna är aktuellt.

Gillade artikeln i det stora hela, den var mer positiv än dem andra på nätet.

Birks
Medlem
Birks

[quote name=”smartidiot89″]
HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]
My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.

Henrik Berntsson
Admin

jag hade gärna sett lite större prestandaskillnad mot 980. Även om cpun är den högst presterande idag så hade man nog förväntat sig lite häftigare grejer. För dyr i förhållande till prestandaökningen, prestandaökning i bara flertrådade applikationer, för lite skillnad mot 2600k för de allra flesta, för hög strömförbrukning. en ivy bridge mellanklass cpu börjar kännas mer och mer intressant. frågan är om intel kommer använda sitt försprång till att vila på lagrarna när det inte finns något motstånd eller om de kommer att fortsätta utveckla i en hög takt.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Birks”][quote name=”smartidiot89″]HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.[/quote]Vi hade gärna också sett 3930K Birks, vi jagade den också men tyvärr han processorn inte komma fram i tid för att vi skulle kunna få med den i testet.… Läs hela »

Henrik Andersson
Medlem

Mycket rolig läsning. Dock så är det för dyrt för mig, kommer att hålla mig till AMD som jag gjort i princip hela mitt liv, förutom vissa snedsteg mot Intel :). AMD är för mig både lagom billiga och lagom kraftfulla :).