Tester: Normaliserade klockfrekvenser

Vi gör ett kärt återbesök i våra tester för normaliserade klockfrekvenser. Målet här är att köra ett antal tester med samtliga processorer i 2,9 GHz för att se hur de presterar i samma klockfrekvens. Det här hjälper entusiaster och överklockare att räkna ut hur en viss processor kommer att prestera i en viss klockfrekvens i förhållande med en annan processor. Nykomlingarna i testet är självklart dagens huvudnummer, Core i7-3960X men även den gamla trotjänaren Core i7-980X som den ska ersätta.

processorer

Vi kör alla processorer i sina standardutföranden, det vill säga att de körs med det antalet kärnor de kommer med och för Intel Core i7-2600K och Core i3-2100 med Hyper-threading påslaget. Vi kör även med Turbo-funktioner från bägge lägren avslagna för att se till att processorerna stannar på våran förutbestämda klockfrekvens.

Den klockfrekvens vi valde för ett normalisterat basvärde var 2,9 GHz efter den lägsta nämnaren A8-3850 som har en klockfrekvens på just 2,9 GHz. Varför vi gör detta är för att vi inte ska behöva överklocka någon modell, som i sin tur överklockar andra funktioner i processorn då det kan ge den en orättvis fördel mot övriga modeller.

Processor Kärnor/Trådar Klockfrekvens
Core i7-3960X 6/12 2,9 GHz
Core i7-980X 6/12 2,9 GHz
Core i7-2600K 4/8 2,9 GHz
Core i7-2500K 4/4 2,9 GHz
Core i3-2100 2/4 2,9 GHz
FX-8150 8/8 2,9 GHz
Phenom II X6 1100T 6/6 2,9 GHz
Phenom II X4 980BE 4/4 2,9 GHz
Phenom II X2 565BE 2/2 2,9 GHz
Athlon II X4 635 4/4 2,9 GHz
Athlon II X3 455 3/3 2,9 GHz

Vi valt ut processorer i åtanke med arkitektur, cache-minne och antalet kärnor i åtanke. På så vis kan vi täcka det som är relevant från både AMD och Intel i dagsläget.

pcmark2.9

I det normaliserade testet så tappar Core i7-3960X sin första plats dock med väldigt liten marginal. PCMark 7 skalar inte så bra med många kärnor.

wprime.29

cinebench2.9

I wPrime så blev skillnaden mellan Core i7-3960X och Core i7-980X genast mycket mindre. Trots att de körde med nästan samma klockfrekvenser även i vårat första wPrime-test så hade de turbo påslaget, vilket antyder att Core i7-3960X har en mycket bättre turbo-funktion än Core i7-980X. Men i Cinebench visar Core i7-3960X återigen vart skåpet ska stå och har första platsen säkrad.

winrar2.9

handbrake2.9

Återigen – Core i7-3960X kommer först. Den enda som kommer i närheten av dess resultat i WinRAR är FX-8150 från AMD. I Handbrake ser vi samma sak som med wPrime, att Core i7-3960X ledning inte är lika stor som tidigare.

borderlands2.9

aliens2.9

Det är inte så stor skillnad i Borderlands, förutom att Core i7-3960X lägger sig på andra plats i diagrammet med en ytterst försumbar skillnad. I Alien vs. Predator ser vi att Sandy Bridge-E fortsätter att ligga först, så ingen förändring värd att nämna här egentligen.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Henrik AnderssonAnton KarmehedHenrik BerntssonBirksaov Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Trevlig morgonläsning! Den här recensionen får mig att undra vad AMD tänker just nu. Skall de ge upp helt på prestandafronten och göra netbook-CPU:er? Nu när ARM växer så det knakar så kanske det inte räcker häller, i längden.

Svensken
Medlem
Svensken

Härligt med recension!

fackamato: APU?

Anton Karmehed
Admin

Egentligen så gör inte Sandy Bridge-E så stor skillnad för AMD. Man har inte haft något att konkurrera med i denna prisklass på många många år. Däremot är Sandy Bridge och inte minst Ivy Bridge något AMD kommer få det jäkligt tungt med, och redan har.

Tror som sagt att AMD får fokusera på budget och mellanklass med sina APU-kretsar i dagsläget, för att försöka hitta sin nisch eller arbeta sig ikapp Intel åtminstone på den under prestandamarknaden.

Tempel
Medlem
Tempel

Lite som en Ferrari, grym prestanda (om du kör på bana) och överprissatt.

Anton Karmehed
Admin

Ja det är mer eller mindre precis som väntat kan vi väl säga. Men det är ju lite hissnande hur mycket mer prestanda Intel kan få ut ur sin arkitektur på samma tillverkningsprocess som AMD.

Det kanske häftigaste med denna lanseringen i mina ögon är annars hur jäkla bra Sandy Bridge och inte minst 2600K faktiskt är. För spelgalningar är det löjligt mycket prestanda för pengarna, ingen nyhet men ännu tydligare när man ser jämförelsen med snuskdyra SB-E. 🙂

Birks
Medlem
Birks

Hoppas ni även tar med lite moderna grafikkort i det testet än de från dackes tid som var med i detta test.
Annars helt ok recension även om jag även velat se 3930K modellen som kommer vara ”het” för oss på en budget.

McKinley
Medlem
McKinley

Inget oväntat här precis. Jag behövde inte gå igenom sida efter sida, utan nöjde mig med slutledningen.

Intressant läsning av det lilla jag läste. 🙂

aov
Medlem
aov

Jag hade också önskat att recensionen innehöll sli 580 eller cfx 6970 konfiguration samt inkluderade överklockad i7 s1366 tex i 920@4ghz om byte för användarna är aktuellt.

Gillade artikeln i det stora hela, den var mer positiv än dem andra på nätet.

Birks
Medlem
Birks

[quote name=”smartidiot89″]
HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]
My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.

Henrik Berntsson
Admin

jag hade gärna sett lite större prestandaskillnad mot 980. Även om cpun är den högst presterande idag så hade man nog förväntat sig lite häftigare grejer. För dyr i förhållande till prestandaökningen, prestandaökning i bara flertrådade applikationer, för lite skillnad mot 2600k för de allra flesta, för hög strömförbrukning. en ivy bridge mellanklass cpu börjar kännas mer och mer intressant. frågan är om intel kommer använda sitt försprång till att vila på lagrarna när det inte finns något motstånd eller om de kommer att fortsätta utveckla i en hög takt.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Birks”][quote name=”smartidiot89″]HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.[/quote]Vi hade gärna också sett 3930K Birks, vi jagade den också men tyvärr han processorn inte komma fram i tid för att vi skulle kunna få med den i testet.… Läs hela »

Henrik Andersson
Medlem

Mycket rolig läsning. Dock så är det för dyrt för mig, kommer att hålla mig till AMD som jag gjort i princip hela mitt liv, förutom vissa snedsteg mot Intel :). AMD är för mig både lagom billiga och lagom kraftfulla :).