Sandisk SSD Plus G26

Sandisk listar tyvärr inte särskilt mycket information om enheten och därför är det lite tomt i listan över specifikationer. Det enda som gäller prestanda är hur hög hastighet man kan tänkas få från enhetens SLC-cache, vilket inte säger någonting om enhetens riktiga prestanda.

Lagringskapacitet480 GB
KontrollerSilicon Motion SM2256S
MinnesteknikSanDisk 15nm 128Gbit TLC (Toggle)
GränssnittSATA 6Gbps - AHCI
DRAM cacheminne-
SLC CacheJa (~12 GB)
Sekventiell läshastighet (SLC)535 MB/s
Sekventiell skrivhastighet (SLC)445 MB/s
Slumpmässig läshastighet vid 4KN/A
Slumpmässig skrivhastighet vid 4KN/A
FirmwareZ32070RL
Strömförbrukning - vila/aktivN/A
MTBFN/A
Formfaktor2,5" SATA (7mm)
Garanti3 år (N/A TBW)
Närmaste konkurenterCrucial BX200, Adata SP550, OCZ TR150, Toshioba Q300

Eftersom Sandisk inte angivit någonting så betyder det att de har möjlighet att byta runt bland komponenterna utan att någon kan säga något. De har sagt att enheten har tre års garanti men samtidigt går det inte att hitta några TBW-värde någonstans. Istället så hänvisas man till ett generellt dokument där det står att garantin inte gäller om du använder enheten i någon form av videoutrustning (för inspelning från kameror/tv eller liknande) eller i en server av något slag.

StorlekFormfaktorProtokollPris
120 GB2,5" 7mmSATA AHCIProduct price
240 GB2,5" 7mmSATA AHCIProduct price
480 GB2,5" 7mmSATA AHCIProduct price
960 GB2,5" 7mmSATA AHCIProduct price

Sandisk SSD Plus säljs i dag i fyra olika storlekar och endast i 2,5-tums SATA-format. Även om specifikationerna lämnar en hel del att önska så verkar det som om Sandisk har siktat på ett riktigt låg pris. Sandisk SSD Plus är i dagsläget en av de billigaste enheterna på marknaden och en av anledningarna till det är att man inte använder sig av något DRAM. Vilket också gör det här första gången som vi testar en enhet helt utan DRAM.

Det finns flera fördelar med att inte ha något DRAM. Eftersom DRAM kostar pengar så blir enheten lite billigare. En annan fördel är att enheten teoretiskt sätt är mer driftsäker. När en enhet cachar användardata i DRAM så finns en risk att data går förlorad om enheten oväntat förlorar strömtillförseln. Enstaka modeller har löst detta med kondensatorer men det är ovanligt bland vanliga konsumentenheter. Nackdelen med att inte ha något DRAM är förstås att prestandan blir märkbart sämre. Frågan är bara hur mycket.

När vi öppnade upp enheten så hittade vi ett litet kretskort med SM2256S på framsidan. Minneskretsarna är bara fyra till antalet och har artikelnummer 05497 1200. Vi vet ej så mycket om Sandisk minneskretsar men vi vet att dessa kretsar även används i vissa modeller av WD Blue som vi nyligen testat. Dessa är på 128 Gbit per NAND-enhet och varje chip består således av 8 stycken NAND-enheter och därmed får vi en total kapacitet på 512 gigabyte.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid