Rambus har nu avslöjat ett par detaljer om minnestyperna HBM3 och DDR5 som båda är under utveckling.

Grafikminnestypen HBM2 (High Bandwidth Memory 2) må vara relativt nytt på marknaden. Men Rambus har nu delat med sig av information kring vad vi kan förvänta oss av uppföljaren HBM3 när det väl är dags för lansering. Även siffror för kommande minnestypen DDR5 som ska ta över efter DDR4 som funnits tillgängligt sedan ett par år tillbaka har visats.

Dessa siffror är fortfarande inte helt spikade och kan komma att ändras. Då båda minnestyperna fortfarande är under utveckling och det kan komma att ta ett par år innan vi ser slutprodukterna.

HBM3 får dubblerad prestanda jämfört med föregångaren

De siffror för HBM3 som vi nu fått presenterade visar att den nya standarden kommer att ha minst den dubblerade prestandan hos HBM2 som idag används i till exempel AMD:s Vega-grafikkort.

Medans dagens HBM2 kan nå en bandbredd på 256 GB/s på en 1 024-bit minesbuss med en överföringshastighet på 2 GT/s så kan HBM3 landa på någonstans mellan 512 GB/s och  1 TB/s och en överföringshastighet på 4 GT/s beroende på minnesbussen.

DDR5 vs. DDR4

När det gäller internminne så är det inte ännu spikat om hoppet till DDR5 från DDR4 kommer att vara lika stort som det mellan HBM-generationerna. Men Rambus siffror visar att man siktar på att ge DDR5 mellan 1,5 och 2 gånger bättre prestanda än dagens DDR4.

För DDR5 ser vi överföringshastighet mellan 4,8 GT/s och 6,4 GT/s. Detta kan då jämföras med DDR4 som i genomsnitt har legat på 3,2 GT/s.

Båda minnestyperna är förväntade att baseras på en tillverkningsprocess på 7 nanometer. Detta kan betyda att vi kan komma att se imponerande förbättringar när det gäller strömförbrukning jämfört med de minnesstandarder vi har idag. Det innebär även att vi kan komma att få vänta mellan två och tre år på att någon av dessa minnestyper färdigställs och implementeras i konsumentprodukter.

Siffrorna som nu har publicerats är som tidigare nämnt in helt satta i sten och kan komma att ändras.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments