tegra3presASUS Transformer Prime blir den första surfplattan på marknaden med Nvidias fyrkärniga systemprocessor Kal-El, eller Tegra 3 som troligtvis blir produktnamnet. Nu har de första prestandatesterna på den kraftfulla ARM-plattformen och de lägger onekligen en ny ribba för CPU-prestanda.

ASUS Transformer Prime har dykt upp i en listning för prestandatestet AnTuTu benchmark som testar hela systemets prestanda, allt från RAM till CPU och grafikdel. Dagens värstingkretsar når nära nog upp till totalt 6 000 poäng där Samsung Galaxy S II i våra egna tester prickat in en poäng på 5 831. Samsung Galaxy Nexus med Android 4.0 och en OMAP4460 processor ser ut att bli snäppet kraftfullare med runt 6 000 poäng totalt. Men dessa prestandatelefoner är inte ens med på samma karta som Transformer Primer och Tegra 3.

Transformer Prime får enligt AnTuTus prestandaindex ett resultat på drygt 10 000 poäng, vilket är mer än dubbelt så mycket som de flesta surfplattor kan erbjuda idag. Inte 5 gånger kraftfullare än Tegra 2 som Nvidia tidigare talat om, men detta är också ett generellt prestandavärde.

Klassledande CPU och RAM-prestanda

AnTuTu är dock ett syntetiskt prestandatest och ska givetvis mest ses som en indikation på plattformens prestanda men vi kan trots allt utläsa en hel del spännande siffror. Först och främst verkar Tegra 3 vara enormt kraftfull i ren CPU-prestanda – konstigt vore väl annat när kretsen har fyra Cortex-A9 kärnor arbetandes i 1,4 GHz. Men även i RAM-testet ger Transformer Prime drygt dubbel prestanda mot Galaxy S II, vilket får oss att bli extra intresserade av Nvidias minnesarkitektur. Men troligtvis är det dess 800 MHz DDR2 RAM som spelar ut sitt register.

Grafikprestanda som troligtvis begränsas av skärmuppdateringen

Tittar vi vidare på grafikdelen ser siffrorna inte lika häftiga ut. Av de ganska svårtydda staplarna ser det ut som att Transformer Prime och Tegra 3 har likvärdig 3D-prestanda med Galaxy S II och Galaxy Nexus, samt faktiskt sämre än Tegra 2-utrustade LG Optimus 2X. Detta trots en enligt Nvidia betydligt kraftfullare grafikdel i nya generationens Tegra-arkitektur.

Troligtvis kan vi nog bortse helt från 3D-prestandan i AnTuTu då just LG Optimus 2X är en av de få enheter som inte låser uppdateringsfrekvensen vid 60 Hz, en prestanda som de flesta premiumtelefoner och i synnerhet Transformer Prime lär uppnå. Dessa enheter med sina låsta uppdateringsfrekvenser kan inte nå högre än 60 fps i 3D-delen av AnTuTu och bör vara anledningen till de något lustiga resultaten. Vilket också betyder att Transformer Prime troligtvis kunde nått betydligt mer än drygt 10 000 poäng med en högre uppdateringsfrekvens.

tprime3

Specifikation Kal-El (Tegra 3) Tegra 2
Tillverkningsteknik 40nm 40nm
Kretsstorlek 80mm2 49mm2
CPU Fyrkärnig Cortex-A9 vid 1,4 GHz Tvåkärnig Cortex-A9 vid 1,0 GHz
L2-cache 1MB delad 1MB delad
NEON FPU Ja Nej
GPU GeForce ULP Gen 2 med 12-kärnor GeForce ULP med 8-kärnor

Om prestandasiffrorna stämmer och ASUS valt att spika klockfrekvensen på Transformer Prime till1,4 GHz har man verkligen något stort på gång. Den generella beräkningsprestandan i surfplattor bör mer än fördubblas mot dagens utbud där toppmodellerna använder sig av dubbelkärniga processorer på maximalt 1,5 GHz. Om Nvidia sedan kan hålla det man lovat i form av förbättrad batterinivå med sin femte kompanjonskärna blir ASUS Transformer Prime verkligen något utöver det vanliga i vinter.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Hade varit trevligt att ersätta sin bärbara dator med Prime. 🙂

nussse
12 Årtal sedan

Kanske blir en transformer med tegra 3 i julklapp då 🙂

alur
12 Årtal sedan

Om det bara fanns en java sdk för android så skulle den fungera perfect som skol-laptop 🙂

Binaryian
12 Årtal sedan

Optimus Prime? ;P