Unboxing: MSI Z170A Gaming M9 ACK med vattenkylning

Vi vrider och vänder på MSI:s flaggskeppsmoderkort för Skylake-plattformen

0

Idag tillför moderkort förhållandevis lite vad gäller prestanda, men desto mer fokus giller på portar och finesser. Vi har packat upp och kikat närmare på MSI:s påkostade entusiastmoderkort med USB 3.1 Type C och inbyggd vattenkylning.

Vi fick först stifta bekantskap med MSI:s toppmodell för Skylake-plattformen på CES 2016, och nu har vi även fått in ett skarpt exemplar att kika närmare på i studion. Moderkortet, kallat MSI Z170A Gaming 9 ACK, har två primära målgrupper: överklockare som vill ha snabb tillgång till hårdvarufunktioner med kortet monterat på en testbänk, samt entusiaster som helt enkelt vill ha så mycket och så modern funktionalitet som bara möjligt. Störst fokus ligger dock onekligen på sistnämnda.MSI_Z170A_Gaming_M9_ACK_unboxing_001

MSI Z170 M9 Gaming ACK
Sockel Intel LGA-1151
Styrkrets Intel Z170
Minnesstöd 4 x DDR4-DIMM
3 200 MHz med OC
2 400 MHz standard
Lägstapris på Prisjakt.nu Product price

Det utmärkande paradnumret är kylanordningen till spänningsdelen som löper ovanför och till vänster om processorsockeln. MSI använder sig av en hybridkylare, som antingen kan köras med passiv luftkylning direkt ur lådan eller anslutas till ett vätskekylningssystem via två inbyggda slangfästen. För att ge bättre kylning även på andra sidan täcks merparten av kortets baksida av en värmeledningsplatta i metall, med öppningar kring processorn och PCH-kretsen.

Anslutningar

MSI har bestyckat moderkortet med en uppsjö av både interna och externa anslutningar. Totalt tre PCIe X16-platser finns att tillgå för större expansionskort, varav den nedre och den övre av dessa är särskilt avsedda för grafikkort och har förstärkts med metall för att bättre stå pall för tunga kylanordningar. Den mellersta X16-platsen är mer traditionell och byggd i svart plast, och är rent elektriskt en X4-plats även om det fysiskt får plats X16-kort. Utöver de tre fullstora PCIe-platserna finns det även lika många X1-platser, exempelvis till ljud- eller nätverkskort.

Anslutningar
Expansionsplatser 3 x PCIe 3.0 X16
3 x PCIe 3.0 X1
Lagring 6 x SATA 6 Gbps (varav 2 x SATA Express)
2 x M.2 (PCIe 3.0 X4, 2280-format)
Bildutgångar 1 x Displayport 1.2
1 x HDMI 1.4a
USB – externt 2 x USB 3.1 gen 2 (En typ A, en typ C)
2 x USB 3.0
3 x USB 2.0
USB – internt 4 x USB 3.0
2 x USB 2.0
Nätverk 1 x Gigabit ethernet (Killer E2400)
Wifi 802.11ac (Killer Wireless 1535)
Bluetooth 4.1
Ljud 1 x SPDIF (optisk)
5 x 3,5 mm (7.1 surround)

SATA Express, som kombinerar det klassiska SATA-gränssnittet med PCIe, har visat sig vara en dödfödd standard, och som det ser ut nu kommer vi inte få se några SATA Express-enheter alls för konsumenter. Trots det fortsätter standarden byggas in i nya moderkort, och MSI Z170A Gaming M9 ACK är inget undantag. Totalt finns det två SATA Express-anslutningar och sex SATA 6 Gbps-anslutningar.

För PCIe-baserad lagring finns det dock dubbla M.2-platser, båda med stöd för PCIe 3.0 X4.

Moderkortet har även fått fullt stöd för USB 3.1 med upp till 10 gigabit per sekund, via en vändbar USB-C-kontakt samt en ordinarie typ-A-kontakt vid I/O-panelen. Internt finns det uttag för totalt fyra USB 3.0-portar till frontpanelen, fördelade över två kontakter varav en är vinklad 90 grader och en är rak, så att du kan välja den kontakt som bäst passar din kabeldragning.

Utöver det trådade nätverkskortet (ett Qualcomm Atheros Killer E2400) finns det ett inbyggt trådlöst nätverkskort (Killer Wireless 1535) med antennkontakter tillgängliga vid IO-panelen. Samma antennkontakter ger även tillgång till Bluetooth 4.1.

Överklockningsfunktioner

Moderkortet har en tydlig överklockningsfokus, och även om tävlingsinriktad överklockning knappast är något som de flesta konsumenter kommer ge sig på ens med ett sådant här moderkort så finns det en hel del finesser att leka med för att pressa upp frekvenserna lite extra. Vi kommer inte gå igenom alla funktioner på djupet, men du hittar en kort sammanfattning här nedanför.

  • Fysiska knappar – längst ner till höger på moderkortet sitter fysiska knappar för att starta systemet, reset, UEFI-återställning och aktivering av en fördefinierad överklockningsprofil.
  • LED-panel för felkoder – en enkel LED-panel kan visa processortemperatur eller felkoder under systemuppstart.
  • Spänningsmätpunkter – det finns fysiska kontakter för att mäta moderkortets spänningar med en egen multimeter.
  • “Slow mode” – ett överklockningsläge som sänker klockfrekvenserna under POST och boot för att undvika uppstartsproblem vid höga överklockningar.

MSI Z170A Gaming M9 ACK finns i skrivande stund tillgängligt i flera svenska butiker, med en prislapp på cirka 4 000 kronor inklusive moms.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments