ARTIKEL  I november lanserar D-link sin mediaspelare Boxee Box som har varit på gång sedan CES i Las Vegas i januari i år. Vid en pressträff på tisdagen fick den församlade medierna en förevisning av vad Boxee Box går för. Kanske kan D-Link ha en succé på gång, men nyckeln till framgång har till stor del överlämnats till användarcomunityt att ansvara för.

Den nya tidens modeord verkar vara “appar”. När D-link presenterade sin Boxee Box var ett av huvudnumren den funktionalitet som ska skapas genom alla de “appar” som D-link hoppas att tredje part – både företag och vanliga användare – ska skapa för produkten.

Boxee Box är en mediaspelare i ett litet format som kommer med programmet Boxee förinstallerat. Spelaren med medföljande fjärkontroll är är särskilt konstruerad och anpassat till programvaran, som förövrigt går att ladda hem gratis och installera på en vanlig dator för den som vill.

boxee014a boxee013a

Med skräddasrsydd hårdvara, bra funktionalitet (Boxee kan som XBMC spela upp det mesta i filväg), sociala funktioner och en mängd appar från tredje part hoppas D-link göra ett avtryck på marknaden för mediaspelare.

boxee005a boxee007a

Något som såg riktigt intressant ut var den medföljande fjärrkontrollen med ett tangentbord på ena sidan och en styrplatta/knappar på den motsatta. Upplägget kändes verkligen självklart när den visades och egentligen frågade man sig varför ingen skapat något motsvarande tidigare. Fjärren är av RF-typ, och det finns även appar till iPhone och Android som kan änvädas som fjärrkontroller.

Boxee Box kommer med inbyggd wifi 802.11n och noteras kan att det endast är via HDMI som Boxee Box kan kopplas till TV:n.

boxee010a

Just hårdvaran i Boxee Box har varit ett hett samtalsämne tidigare i år då D-Link och Boxee länge slog sig på bröstet för NVIDIA:s Tegra 2 SoC systemkrets som skulle stå för beräkningskraften. Efter flera förseningar och ytterligare tester visade det sig att Tegra 2 inte höll måttet rent prestandamässigt, man klarade inte av de högt ställda krav D-Link hade vid uppspelning av 1080p material. Tegra 2 klarade inte av alla format i denna upplösning och inte heller dess bitrate var tillfredsställande.

I ett djärvt beslut valde D-Link och Boxee att skrota Tegra 2 i förmån för Intels nylanserade Atom CE4100-processor. En systemkrets som med en 1,2 GHz x86 CPU samt PowerVR SGX535 GPU (Densamma som används i iPhone 4 men med dubbla klockfrekvensen) öppna nya dörrar för Boxee Box. Enligt D-Links egna tester steg bitraten från runt 10 Mbps med Tegra 2 – vid uppspelning av 1080p VC-1 filer – till 90 Mbps med Intel Atom CE4100. Att Intels systemkrets kommer att användas i bland annat Google TV och andra integrerade multimedialösningar är ytterligare ett fint kvitto på dess prestanda och kompabilitet.

NVIDIA Tegra 2 hade onekligen varit en spännande lösning, men med facit i hand känns det som att D-Link gjort helt rätt beslut och med hårdvaran spetsad är det alltså upp till bevis för mjukvaran.


Programvaran Boxee är en avknoppning av Xbox Mediacenter (XBMC) och har tagit med sig mycket av funktionaliteten från orginalet, men även lagt till sociala funktioner som faceook och Twitter med möjligheten att tipsa andra användare om sånt som är sevärt.

HomeScreen

Antalet officiellt godkända appar är i nuläget ca 195 stycken, till exempel Youtube, men fler tillkommer hela tiden. Förutom de officiellt godkända finns det många andra appar. Bland annat fanns det en app för SVT Play som någon hade skapat. För XBMC kallas dessa funktioner för plug ins men “appar” verkar som sagt vara den nya tidens modeord och även D-link verkar vilja hoppa på trenden.

AppLibrary

En funktion som får D-Link Boxee Box att på allvar stå ut från mängden av stationära mediaspelare är en integrerad webbläsare. Tyvärr kunde man inte visa någon demonstration av detta under presseventet men vi passade på att i efterhand hugga tag i ansvariga från D-Link som svarade på några snabba frågor om just Internetsurfning med Boxee Box.

– Boxee Boxs internetsurfning sker via en applikation som heter Boxee Browser. Denna kommer att fungera som en vanlig webbrowser/användaren kommer att kunna surfa runt, precis som på sin egen dator, berättade Marco Stenvall, D-Link Produktchef Konsument Norra Europa

Vi var även nyfikna på hur surfupplevelsen skulle te sig utan en dedikerad mus eller navigeringsenhet förutom den tangentbordsutrustade fjärrkontrollen. Något som just ska vara löst med ovansidan av fjärrkontrollen.

– När man surfar med Boxee Browser kommer du att få upp en muspekare som du styr med fjärkontrollens styrplatta (upp/ned/höger/vänster).

Utan möjlighet att testa Boxee Browser tillsammans med den specialutvecklade fjärrkontrollen är det svårt att säga hur väl den integrerade styrplattan fungerar tillsammans med mjukvaran. Men kan D-Link få till en följsam känsla kan det bli en mycket användbar funktion. Tyvärr finns det en anledning till varför nästan inga mediaspelare idag erbjuder vanlig Internetsurfning, det är helt enkelt svårt att lösa rent navigeringsmässigt. Men vi hoppas att D-Link verkligen lyckas då detta skulle kunna höja intresset för Boxee Box markant och sätta press på konkurrenterna.

Någon hårddisk ingår inte. Den saknas dels för att hålla nere priset men också för att D-link räknar med att de flesta ändå har lagringen ordnad på något annat sätt.

boxee002a

Dessutom finns det i nuläget inte stöd för svenska menyer, eller något annat skandinaviskt språk för den delen heller. På frågan om hur D-Link ser på stödet för svenska menyer och inte minst svenska streamingtjänster hade Marco Stenvall följande att tillägga;

– Vad gäller svenskt språk finns detta ej ännu tillgängligt för Boxee Box, men vi hoppas självklart att det ska komma i framtiden. Dock är det inget vi kan lova eftersom det också är avhängigt på Boxee (som utvecklar mjukvaran). Vad gäller streamingtjänster är det helt upp till varje enskilt företag eller till användarna därhemma – känner de att det finns en marknad alt. att de gärna vill programmera en egen app så välkomnar vi dem varmt att utveckla applikationer för sina tjänster eller favoritmedia!

D-Link Boxee Box har som sagt potential, men dess lycka hänger mångt och mycket på Boxee som skriver gränssnittet, samt flitiga användare som bidrar med egna applikationer.

Någon gång i november släpps Boxee Box till försäljning. Riktpriset från D-link kommer att ligga på 2 195 kronor. Lita på att vi återkommer med mer information när de första testexemplaren börjar dyka upp.

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Är själv mycket intresserad av att se vad D-Link och Boxee kan åstadkomma här. Är lite osäker på att man verkligen kan få till en helt sömlös surfupplevelse utan åtminstone en touchpad, men det hade varit trevligt.
En HTPC ger mycket frihet, men också oftast en massa strul. Men att surfa är trots allt något man gärna vill kunna göra även framför TV:n ibland, åtminstone jag! 🙂

hymer
13 Årtal sedan

Jag vill ha spotify på den. Det är det enda som gör att jag vill byta ut min wd tv.

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

[quote name=”hymer”]Jag vill ha spotify på den. Det är det enda som gör att jag vill byta ut min wd tv.[/quote]
Kan bara instämma, Spotify och surfning är de två största orsakerna till att en mediaspelare inte håller måttet för mig idag. Skulle kanske inte bry mig om man exempelvis körde spotify från en annan enhet kopplad till ljudsystemet, säg en tablet eller liknande.
Men eftersom Spotify är på väg till XBMC borde det inte vara en övermäktig uppgift för Boxee att skapa en App även för detta. Vilket jag också tror kommer hända förr eller senare.

murak
13 Årtal sedan

Ha-begäret är stort och möjligheterna många. Spotify hade varit grymt, absolut. Ser fram emot nästa månad!

Wingman
13 Årtal sedan

Gillar den!

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Jag ska ta ett snack med D-Link om just Spotify, det känns närmast som en lika stor nyckel App som Internetsurfning i dagsläget faktiskt.
Håller med dig Wingman, gillar också designen. Känns stilren men ändå lite kaxig, kan knappast bli dåligt med lite pyramidkänsla som jag tycker den har 🙂

Wingman
13 Årtal sedan

Full pott på alla fronter, fixar de en spotify-app så kommer jag att rekommendera den till varenda kotte 🙂

murak
13 Årtal sedan

Oh, kom just på att det hade varit ganska fränt om Voddler hade hoppat på tåget…

Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Trevlig produkt. Synd bara att man inte kan spela in program på en sådan. TV kort hade suttit fint som tillval.