Det visas upp en hel del nätverksprodukter på årets IFA-mässa, däribland från kinesiska TP-Link. När vi tittar in hos företagets monter får vi se en ny hybridrouter som kombinerar trådlöst nätverk med nätverk över elnätet för att förlänga nätverket på ett smidigt sätt.

Som vi skrev i vår nyhet om Netgears nya enheter ur Powerline-serien så är nätverk över elnätet en teknik som funnits ett par år på marknaden och som inte fått något större genomslag, men som ändå finns kvar och fortsätter utvecklas för den skara kunder som verkligen drar nytta av den. TP-Link använder tekniken i sin nya router på ett lite mer kreativt sätt.

Routern i fråga, kallad H5kit, är vid första anblick en helt vanlig 802.11n-router, med fyra LAN-portar och en WAN-port samt en USB för att dela diverse typer av tillbehör över nätverket. Den intressanta detaljen ligger i att routern inte använder en extern transformatordosa utan får en fullstor kontakt för AC-ström direkt in i routern.

Detta är för att routern har inbyggd funktionalitet för nätverk över elnätet. Strömingången agerar som en extra LAN-port över vilken routern skickar ut nätverkssignaler, och dessa kan sedan snappas upp av en tillhörande dosa som ansluts till valfritt eluttag. Dosan i fråga kan sedan dels skicka ut trådlöst nätverk och dels skicka vidare sin signal över sina två egna LAN-portar.

Dosan ska klara av hastigheter upp till 500 megabit över elnätet, givetvis med variationer från hem till hem. Det är dock en intressant tillämpning av tekniken. TP-Link H5kit bör dyka upp i svensk handel inom kort, med en prislapp omkring 1 200 kronor inklusive moms.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments