Det är mycket fokus på mobilkamerar på MWC 2016, vidvinkelsensor och blixtsnabb autofokus har varit några av de många nyheter detta året men amerikanska Cat satsar på något helt annat: dubbla kameror sitter på Cats nya flaggskepstelefon S60, varav en är värmekamera.

Cat, eller Caterpillar som det egentligen heter, ser vi vanligtvis längst med våra vägar i Sverige, grävmaskiner och grävlastare som river och lägger ny asfalt är inte ovanligt, men Cat bygger mer än bara stora maskiner – man sysslar även med mobil teknik.  Cat utvecklar själva inte enheterna utan man har valt att licensiera namnet till Bullitt Group som utvecklar och säljer telefoner med namnet Cat. Mobiltelefoner med namnet Cat är kända för att vara “rugged”, tåliga, robusta telefoner speciellt inriktade för utomhusarbetare.

På MWC 2016 visar Cat sitt nya flaggskepp S60, en stryktålig och vattentät telefon som specifikationsmässigt placerar sig i mellanklassen. Ramen i S60 är konstruerad i stål med kolfiberlager vilket gör att den tål att tappas från 1,8 meters höjd, och den är vattentät i 5 meters djup i en timme. Systemkretsen som driver S60 är en Qualcomm Snapdragon 617 med grafikkretsen Adreno 405, tillsammans med 3 gigabyte minne, 32 gigabyte lagringskapacitet, 4G och Android 6.0 Marshmallow. Bildskärmen på 4,7 tum stor med, upplösningen 720p, skyddas av Gorilla Glass 4. Batteriet är 3 800 milliamperetimmar stort, vilket tillsammans med den mindre displayen och upplösningen ska ge telefonen en lång batteritid.

Men det är inte specifikationerna som är det anmärkningsvärda, utan det är den inbyggda värmekameran. S60 har två kameror, primära kameran på baksidan är en 13 megapixelsensor, och en sekundär främre selfie-kamera på framsidan på 5 megapixel. Ovanför den bakre kameran sitter en tredje kamera, nämligen värmekameran. Värmekameran kommer från FLIR och har 80 x 60 aktiva pixlar och kan kombinera sin sensordata med den mer detaljrika bilden från primärkameran, så att du kan se tydliga konturer och ansikten, med färgläggning baserat på temperatur. Applikationen till kameran har många nyttiga funktioner, bland annat kan man byta färgkombinator och spela in video för att se värmeskillnader över tid.

Cat S60 kommer att finnas tillgänglig början av juni med ett pris på 649 euro, vilket motsvarar ungefär 6 000 kronor.


NordicHardware bevakar Mobile world congress tillsammans med Surfa.se och Prisjakt Konsument. Du hittar alla våra artiklar och videoinslag på vår samlingssida och ser fler videoreportage på Surfa.se.


Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
S0urcerr0R
8 Årtal sedan

FLIR har jag för mig ligger i arninge, i ytterkanten av stor-stockholm (En minuts resväg från centralen med en tomkatt). Kul att dom har haft en klo med i spelet. Synd bara att det inte är ett svenskt företag längre (agema köptes upp av FLIR för ca 15 år sedan). Aja, dom betalar kattegoriskt bra löner till ingenjörer och har industriproduktion i Sverige iaf, så det är godtyckligt respektabelt så långt. Definitivt ingen kattastrof.Men jag missetänker att dom överväger att flytta produktionen till kattmandu och kattar.Den där kameran är en riktigt rolig funktion faktiskt, och kan vara mycket användbar tex… Läs hela »