Vi besöker välkända Adata på Computex i Taipei och tar en titt på deras utbud av minnesmoduler. Man visar inga tecken på att sakta ner med sin minnestillverkning och sticker ut från mängden med sina höga minnesdensiteter och lite egendomliga värmespridare.

Vi börjar med en titt på Adata XPG V2 som tar i från tårna med frekvenser och minnesdensitet. Som högst finns modulerna i 2 933 megahertz med modeller som sedan sträcker sig ner till 2 800, 2 600 och 2 400 megahertz och Adata hävdar sig vara ensamma om att kunna leverera så höga minnesfrekvenser med 8-gigabytesmoduler.

Det måste vi faktiskt hålla med om är en imponerande bedrift och kan vara lockande för den som bygger ett kompakt system men inte vill spara in på minnesfrekvenser för att få plats med större moduler. XPG V2 har en värmespridare i metall och kommer finnas i exempelvis svart eller guld.

minnen

När vi närmar oss årsskiftet kommer Adata även lansera sin Carbon-serie som har samma mål i siktet. Värmespridaren har en annan design och finns i fler färger, och specifikationsmässigt var de modulerna vi fick se ganska lika XPG V2 med frekvenser upp till 2933 megahertz. Man siktar däremot på att faktiskt ta sig över milstolpen 3 000 megahertz innan lansering.

chameleon

Nästa anhalt heter Chameleon och får ses som något av en gimmickprodukt. Modulerna riktas mer mot konsumentsegmentet, och paradnumret är värmekänsliga klisterlappar som applicerats på värmespridaren. I rumstemperatur är klisterlapparna svarta, men när värmespridarna hettas upp visas istället en bild på minnesmodulerna för en illusion av en genomskinlig värmespridare.

Med sina höga frekvenser och minnesmängder markerar Adata att det fortfarande finns pretanda att hämta ur DDR3-tekniken i väntan på att den ska börja ersättas av DDR4 om ett eller två år. Minnesmarknaden är inte en lätt scen att differentiera sig på, men Adatas specifikationer och kreativa värmespridare är ett tappert försök.


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments