Den här veckan lanserade AMD den andra utgåvan av sina Piledriver-baserade APUer, Richland. Nästa generation är dock i görningen, och den här gången rör det sig om en ny arkitektur som bland annat använder sig av HSA för att dela minnespool mellan CPU och GPU.

Spel står i fokus för AMD, både stationärt och mobilt, och processortillverkaren passar även på att visa sina framsteg på nästa generations APUer. Knappt har Richland hittat ut i butikerna innan det börjar bli dags för uppföljaren Kaveri, och medan Richland främst var en finslipad variant av Trinity och inte bjöd på någon skillnad i arkitektur så kommer Kaveri medföra flera större förändringar.

huma717

Istället för Piledriver kommer Kaveri använda sig av den nyare arkitekturen Steamroller, eller tredje generationens Bulldozer. Detta innebär delvis en processkrympning till 28 nanometer, men även implementationen av vad som kallas HSA, eller Heterogeneous System Architecture. HSA är mer eller mindre vad målet med AMDs APUer har varit sedan de tidigaste modellerna, en arkitektur för systemprocessorer där CPU och GPU kan avlasta varandra effektivt, bland annat genom en gemensam minnesmängd (kallat HUMA) som båda parter kan läsa och skriva till samtidigt.

Med Kaveri planerar AMD att ta just det steget, och det kommer bli intressant att se resultatet inte minst i jämförelse med Intel och Haswell-arkitekturen. Kaveri är i slutskedet av sin utveckling och bör lanseras i höst.

Relaterade nyheter:


Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Lady
11 Årtal sedan

Anton, vet du vilken skärm det är som är bakom dig ?

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

[quote name=”Lady”]Anton, vet du vilken skärm det är som är bakom dig ?[/quote]
Tyvärr inte Lady, men jag kan säkert kolla upp det. Osäker på om det är en egen skärmlösning eller AMD som byggt ihop själv med fem separata skärmar och ett bordsfäste.

Lady
11 Årtal sedan

Kan du kolla lite på skärm fronten på mässan , vad som erbjuds i flera skärmlösningar ifall sådant vissas dvs. ?