Tillverkare av flashlagring arbetar flitigt med att migrera till den nya 20-nanometers NAND-tekniken, en övergång som fört med sig en del komplikationer. Vi tar en titt hos OCZs monter på Computex och deras produkter och arbete med 20-nanometerstekniken.

Medan 20-nanometers tillverkningsteknik bidrar till högre lagringsdensitet och därmed indirekt lägre priser på SSD-enheter så är den inte helt utan barnsjukdomar. Övergången har inneburit förkortad livslängd hos enheterna, och i vissa fall prestandaförluster jämfört med 25 nanometer, exempelvis i fallet OCZ Vertex 320 som vi satte på prov i vår SSD-guide.

I montern får vi se den PCI Express-baserade lösningen Vector PCIe som uppvisar imponerande prestandasiffror. Upp till 1 gigabyte per sekund i läsning och skrivning och upp till 140 000 IOPS kommer enheten kunna krama ur sina dubbla Barefoot-kontroller, och enheterna kommer finnas i storlekar upp till 1 terabyte. Lanseringen har dock framskjutits, och vi vet ännu inte säkert när den faktiskt kommer att lanseras. Detta för att fokus främst kommer ligga på att få ut de 2,5-tums SATA-anslutna enheterna med 20 nanometer först, då dessa komer säljas i större volymer till en bredare massa.

Som svar på den prestandaförlust som följde med Vertex 320 så har OCZ alldeles nyligen lanserat Vertex 450 som använder sig av samma 20 nanometers NAND, men med en uppdaterad Barefoot-kontroller. Barefoot 3 N10 är namnet, och kontrollern ska vara anpassad specifikt för 20 nanometers NAND och ska markant förbättra prestandan på enheter med tekniken.

Om så faktiskt är fallet kommer vi helt klart vilja se närmare på i vår SSD-guide, och vi hoppas att fler tillverkare kan få kontroll över den nya tillverkningstekniken.

Relaterade nyheter:


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments