Hårddiskgiganten Western Digital är fortfarande avvaktande inför en satsning på den konsumentinriktade SSD-marknaden säger källor till Nordichardware. Ett produktsegment som fortfarande är för litet och inte minst för konkurrensutsatt öppnar istället upp för nya hybridlösningar.

WD presenterade nyligen sin senaste kvartalsrapport för andra räkenskapskvartalet 2013 och av denna kunde vi utläsa att företaget tappade något i sin försäljning jämfört med föregående kvartal. WD kunde konstatera att man fortsatt är den största leverantören av hårddiskar på marknaden med totalt 59,2 miljoner sålda enheter under det senaste kvartalet. Dock något färre sålda enheter jämfört med de två föregående kvartalen där WD sålde 62,5 miljoner hårddiskar i första räkenskapskvartalet 2013 respektive 71 miljoner hårddiskar i fjärde räkenskapskvartalet 2012. 

Försäljningssiffrorna för räkenskapsåret som gick slutade på totalt 236,9 miljoner sålda hårddiskar enbart för WD, en siffra som kan ställas i paritet med det totala antalet sålda SSD-enheter under 2012 – 39 miljoner.

För liten marknad och för många konkurrenter

Som analytiker nyligen påpekat väntas försäljningen av SSD-enheter att fördubblas under 2013 och även om utvecklingen går åt rätt håll för de flashbaserade lagringsenheterna väljer WD att vara fortsatt avvaktande inför en konsumentsatsning. Företaget levererar SSD-lösningar till företag men förutom att marknaden för konsumentenheter är förhållandevis liten är den också allt för hårt konkurrensutsatt enligt WD.

WD_Red_diskar

På SSD-marknaden dyker det upp nya aktörer och lösningar snart var vecka och bidrar till en tuff prispress och små marginaler. Inget som lockar WD som med över 50 procent av hårddiskmarknaden egentligen bara har Seagate att fajtas mot inom sitt vanliga produktsortiment.

Att WD kommer lansera SSD-enheter även för konsumenter i framtiden känns givetvis oundvikligt. Men lagringstillverkaren har idag inget datum på när en sådan satsning kan komma. Istället väljer man att lägga större vikt vid så kallade hybridhårddiskar där man kombinerar en större flashcache med mekaniska lagringsskivor. Något vi troligtvis kommer få se mer av under 2013 där bland annat ultraportabla datorer kommer få flera hybridalternativ där både flashprestanda och mekanisk lagringskapacitet är eftertraktat.

Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Sebbe
11 Årtal sedan

Intressant idé, eller håller dom på att formatera sig själva från marknaden? 😕

Viking1962
11 Årtal sedan

Dom klarar sig nog bra på lagringsdiskar. SSD diskarna är för små som lagringsdisk om man ska har en till rimligt pris. Det känns också på nåt sätt att SSD inte är tillräckligt pålitliga som lagringsdiskar

Tempel
11 Årtal sedan

Istället för att hoppa på tåget nu så avvaktar dom och köper upp ett bolag som har utvecklats rätt 2014-15. Men det är bara min gissning.